Stockholm, een winters sprookje

stockholm winter stedentripStockholm is een sprookje in de winter. Er is flink wat kans op sneeuw van december tot in het voorjaar. Daarnaast is door de noordelijke ligging de lichtval er heel anders dan bij ons. Waar het ’s zomers genieten is van de lange midzomernachten, heeft de stad juist in de winter veel charme door de donkerte. En de Zweden weten daar wel wat van te maken, met stemmige lichtjes en sfeervolle decoraties. Vooral het oude centrum Gamla Stan is magisch mooi in de winterse maanden.

Wintertip: Bind je schaatsen onder en zwier over het ijs. In stadspark Kungsträdgården, met zicht op het Koninklijk Paleis, vind je een ijsbaan. Wie echt sportief is, kan zijn hart ophalen op de lange kilometers natuurijs rondom de stad. Er zijn legio mogelijkheden voor het boeken van een onvergetelijke schaatsdagtocht.

Voor een prik naar Reykjavik

Reykjavik noorderlichtReykjavik, de hoofdstad van IJsland, is een aanrader in de winter. En wel om verschillende redenen. Een: niet alleen de stad, maar ook de omringende natuur is sprookjesachtig mooi als er sneeuw ligt. Er is een redelijke kans dat je het Noorderlicht zult zien. Twee: IJsland is een dure bestemming, maar tussen november en april gelden veel lagere prijzen voor accommodaties, tours en bezienswaardigheden. En drie: wie in de winter naar Reyjkjavik gaat, heeft de stad bijna voor zichzelf. Samen met de IJslanders natuurlijk. En denk maar niet dat die locals saai binnen blijven zitten.

Wintertip: Plan je stedentrip naar Reykjavik aan het begin van februari. Dit is de tijd van het jaarlijkse Winter Lights Festival. Er wordt een paar dagen lang groots uitgepakt op het gebied van kunst en cultuur en de meeste activiteiten zijn gratis. Rond de stad kun je routes wandelen langs kunstige lichtstellages.

Riga en zijn skigebieden

Riga winterIn Riga dalen de temperaturen in de winter tot onder het vriespunt. Ben je dus nieuwsgierig naar een stedentrip in de sneeuw, dan heb je een grote kans om hier op je wenken bediend te worden. Overal lichtjes die de oude gevels doen schitteren, heerlijke hangplekken bij het haardvuur in warme barretjes, gezellige kerstmarkten. Bij het Huis van de Zwartkoppen, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, pronkt de grote kerstboom. Wist je dat hier ooit voor het eerst in de geschiedenis een kerstboom werd opgetuigd, door de gildebroeders?

Wintertip: Combineer een stedentrip naar Riga met een paar dagen echte sneeuwpret en ga skiën in de bergen van Sigulda of Cesis. Deze twee bescheiden maar hypergezellige wintersportgebieden liggen niet ver van de stad.

Wenen: een wintersprookje

Wenen winter sneeuwHoewel Wenen niet ‘sneeuwzeker’ is als winterse bestemming, kunnen we deze koninklijke stad niet weglaten uit ons rijtje van favorieten. Wenen is nu eenmaal wonderschoon. Behalve gezellige kerstmarkten heeft Wenen nog veel meer te bieden in de winter. Wat dacht je bijvoorbeeld van Glühwein, Wiener Schnitzel, Kaiserschmarren en Sachertorte? Om lekker lang over te doen, bij kaarslicht op een koude dag. Mocht het weer echt tegenzitten, vergeet dan al je zorgen en ga uitgebreid shoppen.

Wintertip: Stap bij het vallen van de avond in het reuzenrad in amusementspark Prater. Hoog boven de stad draai je gestaag rondjes en heb je een magisch uitzicht over Wenen. Het hele park is bovendien omgetoverd tot een sfeervol winters paradijs.

Stedentrip naar de sneeuw? Hier moet je op letten

Een stedentrip en sneeuw. Het is een bijzondere combinatie die kan zorgen voor fun en prachtige plaatjes. Toch moet je jezelf goed voorbereiden als je dit avontuur aangaat. Meestal bieden een extra warme winterjas, een muts, een sjaal en goede schoenen voldoende bescherming tegen de kou, maar stop voor de zekerheid ook een set thermo-ondergoed in je koffer. En reken op sneeuw, maar denk er ook aan dat het kan regenen. Pak dus een extra poncho in, en koop die vrolijke paraplu bij aankomst op je bestemming. Zo heb je meteen een leuk souvenir te pakken!

Loop jij warm voor een stedentrip naar de sneeuw? Klik hier voor de beste stedentrip aanbiedingen van dit moment.