Gamla stan

Gamla stan betekent “oude stad” in het Zweeds. Dit is dan ook het gedeelte van Stockholm waar u een groot aantal authentieke, historische elementen tegenkomt. Veel van de huizen en gebouwen stammen uit de 17e en 18e eeuw, maar Gamla stan kreeg al in de Middeleeuwen vorm. Hier werden de eerste nederzettingen van Stockholm gebouwd, onder de beschermende invloed van de burcht. Slenter in Gamla stan op uw gemak door de smalle slingerstraatjes, die veelal zijn geplaveid met keitjes, en waar u geen last heeft van auto’s.
De wijk is een van de grootste publiekstrekkers van Stockholm en er is een groot aanbod van winkels, cafétjes en eettentjes. U slaagt hier zeker voor een mooi stukje antiek, een grappig mode-item of een origineel souvenir.
Op het grote centrale plein Stortorget vallen de mooi gerenoveerde, kleurrijke gevels van de omliggende panden op. Strijk een poosje neer op dit plein en eet samen met Zweedse families een ijsje op een van de stadsbanken, of duik op een frisse dag een gezellig tentje in voor een beker hete chocolademelk. Bezoek in Gamle stan het Nobelmuseum of het Postmuseum.