Katarina kyrka

De Katarina kyrka, de barokke protestants-lutherse kerk, staat fier met haar pastelgele muren en toren te stralen op het eiland Södermalm, ten zuiden van Gamla stan. Omdat de kerk op een heuvel staat, dient zij als ijkpunt voor een groot deel van Stockholm. Tussen 1656 en 1695 werd deze Katarina kyrka gebouwd, maar een kwart eeuw later brandde zij tot op de fundamenten af. Het bouwwerk zoals dat er nu staat is zeer recent, ook al ten gevolge van brand: in 1990 ging het godshuis namelijk nog een keer in vlammen op.
Volgens een deel van de inwoners van Stockholm heeft het allemaal te maken met het feit dat er een vloek rust op de plek waar de Katarina kyrka staat. De geschiedenis spreekt inderdaad niet in het voordeel. In 1520 werden hier de vierennegentig lijken verbrand van ter dood gebrachte edellieden, dit drama staat bekend als het “Stockholms bloedbad”. Bezoek de kerk het liefst op een dag dat er gespeeld wordt op het grote, met houtsnijwerk versierde kerkorgel.
Op het kerkhof is de eenvoudige grafsteen te zien van minister Anna Lindh, zij werd in 2003 vermoord door een psychisch gestoorde man. Dit is indertijd uitgebreid in het nieuws geweest.