Bekijk alle hotels

Stadhuis van Stockholm

Bezoek de bekende blauwe zaal in het Stadhuis van Stockholm, waar elk jaar op 10 december het Nobeldiner wordt gehouden. Het “Stadshuset”, dat werd gebouwd tussen 1911 en 1923, ligt op het zuidoostelijke puntje van het eiland Kungsholmen en is hét symbool van Stockholm. Het is ontworpen door architect Ragnar Östberg. De bouwstijl houdt het midden tussen de nationaal-romantische en nog modernere stijlen, en dit zorgt voor de uniciteit van het gebouw. Buiten valt het Stadhuis vooral op door zijn uiterlijk van roodbruine bakstenen en door de windwijzer bovenop de toren, met drie gouden kronen zoals die ook het wapen van Zweden sieren.
De muren van de blauwe zaal zijn eigenlijk helemaal niet blauw, maar, net als de buitenkant van het Stadhuis, van rood baksteen. Er wordt verteld dat de architect tijdens de bouw op een dag de zaal binnenkwam en diep ontroerd raakte door de warme gloed die de zon op de stenen wierp. Hij kon het vervolgens niet over zijn hart verkrijgen de wanden blauw te laten stucen. In de blauwe zaal staat een van de grootste orgels van Noord-Europa met meer dan 10.000 pijpen en 138 registers.
U kunt zonder begeleiding de toren beklimmen en er een kijkje nemen in het museum. Daar wordt de geschiedenis van de toren in geuren en kleuren verteld. Als u het stadhuis van binnen wilt bekijken, is het de bedoeling dat u zich aansluit bij een rondleiding. U bezoekt dan onder andere de blauwe zaal en de prachtige romantische raadszaal, waar de gemeenteraad vergadert.
Adres: Handverkargatan 1
Bekijk alle hotels in Stockholm