stedentrips

Hoe bereid je je voor op je stedentrip? 10 tips

Fantaseer jij over het maken van een stedentrip? Genieten van een paar dagen weg, alles mogen, niks moeten, en boordevol frisse energie weer naar huis? Er is nog zoveel te ontdekken in de wereld, dus waarom zou je daar nu niet mee beginnen? Gebruik deze 10 tips om jouw fantasie om te zetten in een plan.

Tip 1: Kies een stad voor nu én een stad voor later

wereldbol

Vind jij het ook zo moeilijk om te bepalen naar welke stad jouw stedentrip mag gaan? Er is immers zoveel keuze! Het ‘gevaar’ van al die mogelijkheden is dat je helemaal niet kiest. En jouw stedentrip-avontuur dus op de lange baan schuift. Zonde. Want is het niet heel belangrijk om de dag te plukken en de dingen te doen waar je blij van wordt? Onze tip: ga er goed voor zitten en kies twee steden uit. Eén voor nu en één voor een later moment. Bekijk wat nu voor jou haalbaar is en leg die reis direct vast. Dan kun je daarna plannen maken voor de droombestemming die nog een stukje verderop in de toekomst ligt. 

Tip 2: Lees je in

Natuurlijk is het heerlijk om je blanco op te stellen en je te laten verrassen door al het moois dat jouw stedentrip straks te bieden heeft. Nóg leuker is het om je van tevoren alvast in te lezen waar het de stad van je keuze betreft. Dat vergroot niet alleen de voorpret, het maakt ook dat je goed op de hoogte bent van wat belangrijk is om te doen en te bekijken. Het zou jammer zijn als je er na afloop van je reis pas achterkomt dat je een bepaalde ‘must see’ of ‘must do’ jammerlijk hebt gemist. Ook is het fijn als je goed voorbreid bent op de gebruiken in het land waar je naartoe gaat, en tal van andere weetjes paraat hebt. 

Tip 3: Pak efficiënt 

Wat neem je mee op stedentrip? Niet teveel en niet te weinig. Kijk kort van tevoren welke temperaturen en weersomstandigheden verwacht worden en pas je outfit daarop aan. Vergeet niet dat je relatief veel zult lopen en het daardoor minder snel koud zult hebben dan je denkt. Ga je vliegen? Dan kun je overwegen om alleen handbagage mee te nemen, zodat je vrij kunt doorlopen zonder koffer. Nadeel: je kunt niet zoveel meenemen. Multifunctionele kledingstukken zijn in dit geval bijzonder handig. Tips om zo efficiënt mogelijk te pakken lees je in deze blog.

Tip 4: Benut je tijd optimaal

Het genieten van je stedentrip begint stiekem al op het moment dat je met je koffertje de voordeur uitstapt, maar toch is het fijn als je zoveel mogelijk tijd in de stad zelf kunt doorbrengen. Naar de meeste bestemmingen vertrekken meerdere vluchten of treinen per dag. Als je je reis zodanig plant dat je vroeg heenreist en laat terug, benut je je dagen optimaal. Bedenk ook dat je naar een aantal steden niet persé vanaf Schiphol hoeft te vertrekken. Kies je voor een van de kleinere luchthavens, dan zou het zomaar kunnen dat de vertrek- en aankomsttijden gunstiger liggen. En het bespaart je tijd met inchecken. 

Tip 5: Kies je accommodatie slim

Waar ga je slapen? Bepaal wat je belangrijk vindt. Wil je graag zo centraal mogelijk zitten? Dat is slim, want je bent maar relatief kort in de stad en je hebt dan alle belangrijke bezienswaardigheden onder handbereik. Ook voor een hap eten of een terrasje hoef je niet ver. Nadeel: overnachten in het centrum brengt het nodige stadse rumoer met zich mee. Wil je je hand op de knip houden? Soms loont het de moeite om een hotel te kiezen dat verder van de stadskern ligt. De prijs is vaak lager en met de bus, tram of metro ben je toch zo waar je zijn wilt. 

Tip 6: Boek de rit naar je hotel direct mee

Het is handig om bij de voorbereidingen al te checken hoe je het gemakkelijkst bij je accommodatie komt. Je reist immers met bagage en het is fijn als je ter plaatse niet met onzekerheden zit. Dus: leg bij het boeken van je stedentrip meteen ook de reis vast vanaf de luchthaven of het station naar je hotel. Bestel bijvoorbeeld direct je tickets bij voor het openbaar vervoer, je kunt ze maar op zak hebben. Wil je helemaal geen omkijken hebben naar hoe je bij je hotel komt? Boek dan direct jouw airport transfer mee. Dan kun je straks heerlijk achterover leunen.

Tip 7: Bestel een ov-kaart

Als je bent aangekomen in de stad van je keuze en deze gaat verkennen, zul je vermoedelijk veel gebruik maken van het openbaar vervoer. Het is handig als je op dat moment je tickets of abonnement al bij de hand hebt en niet meer op zoek hoeft naar een balie of automaat. Een goed begin is het halve werk: voor enkele bestemmingen geldt dat je een ov-pas direct bij je boeking kunt meebestellen. Zo maak je straks gemakkelijk en onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer. 

Tip 8: Ga voor gratis!

Wil je je uitgaven een beetje budgetteren, zodat je eens extra op een terras kunt gaan zitten of uitgebreid kunt gaan winkelen? In bijna alle grote steden zijn musea of bezienswaardigheden te vinden waar je op gezette tijden gratis naar binnen kunt. Het is de moeite waard om vooraf uit te zoeken of dit voor jouw citytrip ook geldt, dan kun je er je planning op aanpassen. En als we het toch over de kosten hebben: als je nu bij ons boekt, ontvang je voordelige extra’s! Met een goede voorbereiding kun je zodoende leuk geld besparen.

Tip 9: Gebruik Google Maps 

Van een stedentripper ontvingen we deze leuke tip: maak je eigen reisgids door de plekken die je wilt zien vooraf op te slaan in Google Maps. Denk aan bezienswaardigheden, restaurants, parken en je favoriete winkelstraat. Wanneer je aan je stedentrip begint, zie je steeds in één oogopslag of je in de buurt bent van iets moois, leuks of lekkers. Door gebruik te maken van sterretjes bepaal je ook nog eens hoe die plekken ten opzichte van elkaar liggen, zodat je gemakkelijk je route indeelt. Je kunt de kaarten van Google Maps offline opslaan en bekijken.

Tip 10: Maak een Plan B

Niet alles is te voorzien. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je het niet treft met het weer. Maar niet getreurd! In elke stad valt genoeg te doen en te beleven waarbij je weinig tijd buiten hoeft door te brengen. Houd daarom dat je een Plan B gereed voor natte dagen. Zo zorg je ervoor dat jouw stedenreis zeker een succes wordt, ongeacht de omstandigheden. Wil je de kans op regen zo klein mogelijk houden, boek dan een stedentrip naar
Athene, Malaga of Sevilla. Volgens kenners is het daar bijna altijd droog… 

Zit je klaar om te boeken? Wij helpen je graag. Klik op de stad van je keuze om te zien welke aanbiedingen we op dit moment voor je hebben.