De 10 beste tips ter voorbereiding van je stedentrip

Verheug jij je ook op het moment dat je weer een stedentrip kunt gaan maken? Niets staat je echter in de weg om je vast te oriënteren waar je naar toe wilt reizen. Deze 10 tips kun je gebruiken bij de planning en voorbereiding van je reis. De komende maanden zullen immers vooral in het teken van voorpret staan.

 

1. Check de kleuren van de wereldkaart

Helaas zal de wereld niet in één keer ‘geel’ of ‘groen’ kleuren, maar wanneer de landen weer gunstig kleuren kun je van je stedentrip gaan genieten. Hier vind je alle belangrijke informatie om te checken hoe toegankelijk de bestemming van jouw keuze is. Andersom kan natuurlijk ook! Je laten leiden door de kaart om een bestemming te kiezen. Er zijn immers zoveel fantastische grote en kleinere wereldsteden.

2. Lekker lezen hoort bij de voorpret

Misschien houd je ervan om je te laten verrassen door de bestemming. Dat heeft zeker z’n charme. Toch is het wel handig om je ter voorbereiding in te lezen in de stad die je gaat bezoeken. Zo voorkom je dat je later thuis de ontdekking komt dat je een bepaalde must see jammerlijk gemist hebt tijdens je stedentrip.

3. Wat neem je mee op stedentrip?

Als je tijdig het weer checkt, kun je zorgen dat je goed gekleed bent om de stad te bezoeken. Ga ervan uit dat je relatief veel zult lopen. Je zult het dan ook minder snel koud krijgen dan je denkt. Als je met enkel handbagage reist, kun je niet al te veel meenemen. Multifunctionele kledingstukken zijn daarom bijzonder handig. Tips om zo efficiënt mogelijk mee te nemen vind je in onze blog over de vakantie inpaklijst. Check ook even tevoren of je een reisstekker nodig hebt op jouw bestemming.

4. Benut je beschikbare tijd optimaal

Naar de meeste stedenbestemmingen vertrekken meestal meerdere vluchten of treinen per dag. Als je je reis zodanig plant dat je vroeg heen reist en laat terug, dan benut je je dagen optimaal. En bedenk ook dat je naar een groot aantal bestemmingen niet persé vanaf Schiphol hoeft te vertrekken. Het zou zomaar kunnen dat de vertrek- en aankomsttijden vanaf één van onze regionale luchthavens gunstiger zijn dan vanaf Schiphol. Het bespaart je ook nog eens tijd met inchecken, omdat de andere luchthavens kleiner zijn en het daarom sneller gaat.

5. Welke accommodaties kies je?

Bedenk tevoren goed wat je belangrijk vindt. Wil je graag zo centraal mogelijk verblijven? Dat is superhandig natuurlijk. Je bent immers maar relatief kort in de stad en in principe heb je dan alle belangrijke bezienswaardigheden binnen handbereik. Bedenk je echter wel dat je dan in een drukke omgeving overnacht, wat het nodige stadsrumoer met zich meebrengt. Tevens betaal je in het centrum ook meer voor je overnachting, dan wanneer je niet eerste rang logeert. Soms loont het de moeite om een hotel te kiezen dat iets verder uit het centrum ligt. Vanwege de ligging is de prijs dan vaak een stuk lager. En als je de bus-, tram- of metrohalte voor de deur hebt, wat wil je dan nog meer. Het is goed om te bepalen waar jouw prioriteiten liggen als je een keuze maakt.

6. Hoe kom je bij je accommodatie?

Het is handig om bij je voorbereidingen te checken hoe je het gemakkelijkst bij je accommodatie komt. Je reist immers met bagage, dus het is fijn als je ter plaatse niet met stress hoeft te beginnen. Een tip is om bij je stedentrip boeking gelijk het vervoer vanaf de luchthaven of het station bij te boeken. Op deze website heb je bij het boeken van jouw stedenreis de mogelijkheid om openbaar vervoer tickets te kopen. Je kunt ze maar vast op zak hebben. Het scheelt veel gedoe ter plaatse. Als je helemaal geen omkijken wilt hebben naar hoe je bij je accommodatie komt, kun je ook een airport transfer boeken. Als je er tevoren over hebt nagedacht, kun je lekker je bagage in het hotel droppen en zo snel mogelijk de stad in duiken.

7. Boek een OV-kaart bij je reis

Voor de meeste steden is een OV-kaart verkrijgbaar die je bij je gelijk bij je boeking kunt bestellen. Met deze kaarten kun je onbeperkt van het openbaar vervoer in de stad gebruik maken. Heel handig, dan hoef je nergens meer op te letten. Sommige kaarten zijn zelfs al geldig vanaf de luchthaven. In grote steden als Londen, Parijs en New York zijn deze OV-kaarten écht onmisbaar.

8. Gratis musea of bezienswaardigheden

In bijna alle wereldsteden zijn musea of bezienswaardigheden te vinden waar je gratis naar binnen kunt. Soms geldt dat voor bepaalde dagen of tijden. Het is de moeite waard om tevoren te checken of dat voor jouw reis interessant is. Zeker wanneer de gratis toegang op bepaalde dagen is, dan kun je daar je planning op aanpassen. En als we het toch over gratis hebben… Heb je gezien dat je in veel steden bij Stedentrips.nl een gratis extra’s krijgt? Praag, Wenen, Rome, Londen, New York, Valencia, is zomaar een greep uit het aanbod. Met een goede voorbereiding kun je zodoende leuk geld besparen.

9. Gebruik Google Maps als je reisgids

Een tip om je eigen reisgids te maken: wanneer je vooraf plekken vindt die je wilt zien, kun je die vast opslaan in Google Maps. Die kunnen variëren van bezienswaardigheden tot restaurants. Wanneer je op de plaats van bestemming bent en Google Maps opent, dan zie je direct of je in de buurt bent van één van de plekken die je had gekozen. Je kunt door het plaatsen van je sterretjes ook in één oogopslag zien hoe die plekken ten opzichte van elkaar liggen, zodat je ideaal je dagindeling kunt voorbereiden. Wist je dat je de kaarten Google Maps ook offline kunt opslaan? Handig als je niet je mobiele data wilt gebruiken.

10. Stedentrip in de regen?

Niet alles is te plannen. En zo kan het gebeuren dat je het niet goed treft met het weer. Zeker in het voor- of najaar kun je die pech hebben. Maar niet getreurd. In elke stad valt genoeg te doen en te zien waarbij je buiten hoeft door te brengen, zodat je je stedentrip niet in het water hoeft te laten vallen door de regen. Zorg dat je een plan B gereed hebt, voor als het weer niet meewerkt. Het enige wat je dan ter plaatse nog hoeft te doen, is je plannen bijstellen! Wil je nou de kans op regen zo klein mogelijk houden, maak dan een trip naar Athene, Malaga of Sevilla. Volgens de geleerden valt daar het minst vaak regen. Maar garantie bieden we natuurlijk niet!

 

Genoeg tips om over na te denken bij de voorbereidingen van je stedentrip. Geniet van de voorpret in het kader van boek nu en reis later.