De imposante bezienswaardigheden van Wenen.

Vergaap u aan de prachtige bezienswaardigheden in Wenen, het ene gebouw noch indrukwekkender dan het andere, allemaal Königlich und Kaiserlich!

Bezoek, bekijk en ervaar de highlights

Oostenrijk is een republiek, maar dat het land een lange geschiedenis van keizers heeft ziet u aan de machtige bezienswaardigheden in Wenen. De stad is een toonbeeld van pracht en praal. Begin in het centrum bij de gotische Stephansdom en vergaap u aan de Hofburg, voorheen het winterpaleis van de Habsburgse vorsten en nu de officiële residentie van de president. Vervolg uw route langs de Weense Staatsoper, het beroemde operagebouw waar het gonst van cultuur, en ga voor nog meer kunstzinnige genoegens naar het MuseumsQuartier, waar u gerust een hele dag zoet bent. Van alle bezienswaardigheden in Wenen is Schloss Schönbrunn wel het drukstbezocht. In dit keizerlijk zomerpaleis gaf Mozart als jongetje van zes zijn eerste concerten. Het slot is schitterend en het omliggende park is een lustoord.

Wenen

Bezienswaardigheden

Albertina Museum

Het Albertina Museum laat u meegenieten van een enorme collectie oude en nieuwere prenten. Vele beroemde werken maken deel uit van de collectie en regelmatig zijn er wisselende exposities. Het Albertina Museum vindt u op een prachtige locatie, het is namelijk het buur-paleis van de Hofburg.

Lees meer

Augarten

Augarten verwelkomt de vermoeide stedentripper voor een middagje in het park. In Augarten kunt u eindeloos ronddwalen, in het gras liggen en mensen kijken. Hier komen ook de Oostenrijkers zelf tot rust, of zijn zij juist te porren voor een spelletje met de bal. Pik dit park mee op een zonnige dag.

Lees meer

Belvedere

Slot Belvedere straalt rijkdom en klasse uit. Ooit was Belvedere het idyllische zomerverblijf van een Franse generaal in dienst van de Habsburgers, vandaag de dag kunt u er onder andere wegzwijmelen bij het beroemde schilderij "De Kus" van Gustav Klimt. Belvedere is een echte must-see.

Lees meer

Donnerbrunnen

De Donnerbrunnen is een van de mooiste fonteinen van Wenen. Wie hier stilstaat en goed kijkt, ziet de banden van de kunstenaar met Italië. De Donnerbrunnen waren Maria Theresia, aartshertogin van Oostenrijk, een doorn in het oog. Zij liet al het naakt weghalen, maar later werd haar actie teruggedraaid.

Lees meer

Franziskanerkirche

De Franziskanerkirche laat van buiten niet zien wat zij van binnen in huis heeft. U zou de kerk misschien voorbij lopen als u niet wist dat u binnen het oudste orgel van Wenen en het Madonnabeeld met de bijl zou treffen. De Franziskanerkirche is daarbij een schoolvoorbeeld van de barok.

Lees meer

Galerie Krinzinger

Galerie Krinzinger timmert al decennia lang aan de weg. Nieuwe, veelbelovende kunstenaars hebben al sinds jaar en dag een streepje voor bij Galerie Krinzinger. Wenen heeft heel wat te bieden op het gebied van kunstmusea maar een pareltje als dit mag u eigenlijk niet links laten liggen.

Lees meer

Haus der Musik

Bij het Haus der Musik duikt u onder in de wereld van geluid en muziek. Wat is geluid eigenlijk? Wanneer wordt geluid muziek? Het Haus der Musik heeft daar weloverwogen antwoorden op en bewijst u één en ander door u zelf aan het "werk" te zetten. Een leerzaam en onderhoudend uitstapje.

Lees meer

Haus des Meeres

De bewoners van het Haus des Meeres hebben van een voormalige grauwe toren voor afweergeschut een veel vrolijker plek gemaakt. Het Haus des Meeres opent voor u en uw kinderen de deuren naar de betoverende wereld van vliegende, zwemmende, kruipende en klimmende dieren. Een leuk uitje voor een slecht-weer-dag.

Lees meer
No text

Hofburg

De Hofburg schittert en pronkt alsof er ieder moment een Habsburgse keizer met hermelijnen mantel onder de poort door kan komen wandelen. De Hofburg is dermate goed onderhouden dat het lijkt of de paleizen gisteren zijn gebouwd. Bewonder het complex, de schatten, de juwelen en de kunst.

Lees meer

Hofmobiliendepot Möbel Museum

In het Hofmobiliendepot kunt u zien hoe de machtige vorsten van Oostenrijk bij voorkeur hun woonvertrekken inrichtten. Bewonder oude tafels en zetels, droom weg bij luisterrijke hemelbedden en struikel niet over tapijten van dierenvel. Het Hofmobiliendepot toont ook modernere interieurs.

Lees meer

Hoher Markt

Op de Hoher Markt is het dringen om twaalf uur 's middags. Dan verzamelen zich toeristen uit alle werelddelen onder het Ankeruhr, voor een bijzonder soort poppenkast. De Hoher Markt was in vroeger tijden het schouwtoneel van een heel ander soort poppenkast. Toen stond er namelijk...een galg.

Lees meer
No text

Hundertwasserhaus

Het Hundertwasserhaus is voor Wenen wat Park Güell is voor Barcelona. Wenen heeft met dit opvallende, kleurrijke Hundertwasserhaus een architectonisch hoogstandje in huis, waar toeristen op af komen als vliegen op de stroop. Of u er zou willen wonen is een tweede, maar vragen roept het gebouw zeker op.

Lees meer

Johann Strauss Monument

Het Johann Strauss Monument vraagt om een foto. De maker van het Johann Strauss Monument heeft de ziel van de vernieuwende componist goed weten te vangen. Eeuwig zal hij in het Weense Stadtpark staan spelen op zijn viool, glimmend van trots en van bladgoud. Gun deze gigant een moment van uw tijd.

Lees meer

Judenplatz

Het Judenplatz is een plein om stil van te worden. Niet alleen tijdens de Holocaust moesten de Oostenrijkse joden vrezen voor hun leven, ook in de Middeleeuwen waren er al razzia's op het Judenplatz. Een indrukwekkend monument siert het plein en in het museum op nummer 8 krijgt u uitleg.

Lees meer

Karlsplatz

Het Karlsplatz is zeker een bezoek waard. U moet even door de drukte heen prikken maar dan vallen ook meerdere belangrijke bezienswaardigheden op. Het Karlsplatz is vooral een must-see om zijn twee jugendstilpaviljoens en zijn historische Karlskirche. Genoeg te zien!

Lees meer

Kunstforum

Het Kunstforum trekt liefhebbers van naoorlogse en moderne kunst. Wie het Kunstforum zoekt moet uitkijken naar een glimmende gouden bal, het symbool van de macht van de Habsburgse koningen. Eenmaal onder deze bal de toegangspoort door, staat u een heleboel kijkplezier te wachten.

Lees meer

Kunsthalle Wien

De Kunsthalle Wien heeft verrassende nieuwigheden voor u in petto. Als u houdt van moderne experimenten en hedendaagse uitdrukkingsvormen in de kunst, zult u bij Kunsthalle Wien een paar leuke uurtjes beleven. Laat u verrassen door de ideeën van jonge, veelbelovende kunstenaars.

Lees meer

Kunsthistorisches Museum

Het Kunsthistorisches Museum mag wel het meest indrukwekkende museum van Wenen genoemd worden. In het Kunsthistorisches Museum ziet u wat het Habsburgse vorstenhuis in de loop der tijden aan kunst en historische objecten in handen heeft gekregen. Een overweldigende verzameling.

Lees meer

Michaelerkirche

De Michaelerkirche is een bijzonder gebouw. Deze oudste kerk van Wenen, gewijd aan de aartsengel Michael, heeft in de loop der eeuwen grote veranderingen ondergaan. De Michaelerkirche was de kerk waar de keizerlijke familie kind aan huis was en er zijn vele gegoede burgers begraven in de crypte.

Lees meer

Museum Judenplatz

Museum Judenplatz neemt u in woord en beeld mee naar de geschiedenis van de joden in Wenen. Naast Museum Judenplatz vindt u op het plein een indrukwekkend monument en daarnaast verwijst een aantal gedenkplaten naar alles wat hier in de loop der eeuwen is gebeurd.

Lees meer

Museums Quartier

Het moderne MuseumsQuartier, in de volksmond MQ, slokt u urenlang op in de wereld van kunst en cultuur. Het MuseumsQuartier bestaat nog niet zo lang maar heeft ervoor gezorgd dat Wenen zijn eigen culturele verzamelplek heeft. Hier vindt een waardevolle uitwisseling plaats van alles wat mooi is.

Lees meer

Naturhistorisches Museum

Als u alles in het Naturhistorisches Museum bekeken hebt en alle bijbehorende informatie gelezen, bent u een kenner op het gebied van de geschiedenis van de natuur. Het Naturhistorisches Museum neemt u mee op een ontdekkingsreis die u bijna doet vergeten dat u...op stedenreis in Wenen bent!

Lees meer

Prater

Het Prater, park en recreatieterrein, staat symbool voor de wederopbouw van Wenen na de Tweede Wereldoorlog. Wie het Prater bezoekt, gaat natuurlijk omhoog in een van de houten gondels van het reuzenrad. Het Prater staat echter ook garant voor een verkwikkende wandeling in het park.

Lees meer

Rathaus

Het Rathaus heeft een zuidelijker uitstraling dan veel van de andere Weense gebouwen. Het Rathaus werd dan ook ontworpen door Friedrich von Schmidt, die zijn sporen daarvóór onder andere al in Milaan verdiend had. Verder liet hij zich inspireren door de Keulse dom en het Brussels stadhuis.

Lees meer

Ruprechtskirche

De Ruprechtskirche is een klein juweeltje onder de Weense gebouwen. Niet voor de hand liggend en eigenlijk wat verborgen vindt u de Ruprechtskirche op een heuveltje niet ver van het Donau-kanaal. Deze oudste kerk van de stad is een bezoek waard om zijn charmante eenvoud en zijn respectabele leeftijd.

Lees meer

Russendenkmal

Het Russendenkmal is omstreden en veel Weners lopen er met een grote boog omheen. Het Russendenkmal is groot en opvallend en vooral een geschenk van de Russen aan zichzelf, toen ze in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog met hun legers Wenen binnentrokken om de stad te bevrijden.

Lees meer
No text

Schloss Schönbrunn

Schloss Schönbrunn laat zien hoezeer keizer Franz Joseph en keizerin Sissi in weelde leefden. Wie Schloss Schönbrunn bezoekt verdwaalt in een wereld van pracht en praal en van keizerlijk drama. Hoort u de voetstappen van de jonge Mozart, op weg naar de vleugel om een intiem concert weg te geven?

Lees meer
No text

Spaanse rijschool

De Spaanse Rijschool in Wenen is enig in zijn soort. De Lippizaner paarden worden als prinsen en prinsessen behandeld en vertonen in ruil daarvoor hun kunsten. Bij de Spaanse Rijschool kunt u getuige zijn van dansende paarden en in prachtige kleding gestoken ruiters, die samen een sprookje vertellen.

Lees meer

Staatsoper

De Staatsoper is een van de meest indrukwekkende gebouwen van Wenen. Wie de Staatsoper wil bezoeken kan 's avonds een concert bijwonen, maar als u een kijkje achter de schermen wilt is het toch slim om overdag terug te komen. U kunt dan aansluiten bij een gids en van alles aan de weet komen.

Lees meer

Stadtpark

Het Stadtpark is een fijne oase in hartje Wenen. Na een paar uur sightseeën kunt u alles wat u gezien heeft op een rijtje zetten tijdens een pauze in het Stadtpark. Echter, ook hier worden uw zintuigen geprikkeld door sporen van kunst en cultuur. Vooruit, uitrusten doet u maar als u weer thuis bent!

Lees meer
No text

Stephansdom

De Stephansdom, de oude kathedraal, bepaalt voor een groot deel het gezicht van Wenen. Deze gotische Stephansdom met zijn barokke uiterlijk straalt gezag uit en herbergt een grote hoeveelheid historische schatten. Niemand verlaat deze dom zonder een gevoel van eerbied voor het verleden.

Lees meer

Votivkirche

De Votivkirche is een sprookjesachtig bouwwerk, met zijn elegante spitstorens en zijn opengewerkte façade. De Votivkirche zou er niet geweest zijn als een verwarde man het niet op het leven van de keizer zou hebben gemunt. De aanslag mislukte en keizer Frans Jozef dankte de hemel op zijn blote knieën.

Lees meer

Wien Museum

In het Wien Museum vindt u een overzichtstentoonstelling van het werk van de beroemde Weense kunstenaar Gustav Klimt. Het Wien Museum heeft een aantal interessante werken van Klimt in zijn bezit. Wilt u nog meer moois van Klimt bekijken? Dan hebben wij nog een aantal adressen voor u.

Lees meer

ZOOM Kindermuseum

ZOOM Kindermuseum wil kinderen uitdagen tot het ontdekken van nieuwe werelden. Spelen en je neus achterna lopen zijn dingen die horen bij de kinderziel en daar speelt ZOOM Kindermuseum op in. Leef u samen met de kids uit binnen de muren van dit interactieve museum en praat er nog dagen over na.

Lees meer