Karlsplatz

Het Karlsplatz is een groot plein in Wenen waar van alles te zien is. Vooral het oostelijke deel van het plein is van waarde voor de Wenenganger. Hier kunt u de schaduw van de bomen opzoeken in het Resselpark. Zoals op veel plekken in Wenen, zijn ook hier de vele beelden van interessante historische figuren niet te missen.

Jugendstil
Aan het plein vindt u twee belangrijke bezienswaardigheden, de Karlsplatz-paviljoens. Deze paviljoens zijn aan het eind van de 19e eeuw ontworpen door Otto Wagner en vertegenwoordigen duidelijk de jugendstilarchitectuur: veel planten- en bloemmotieven in groen en goud sieren de gebouwen. In de paviljoens zijn een café en een documentatiecentrum over Wagner gevestigd.

Belangrijke gebouwen
De barokke Karlskirche met zijn verwijzingen naar de Romeinse en Griekse architectuur, gebouwd in opdracht van keizer Karel VI, is de andere grote publiekstrekker van het Karlsplatz. De kerk werd gebouwd tussen 1716 en 1737, als dank voor het feit dat de grote pestepidemie de stad had verlaten. U kunt met de lift naar boven, de koepel in, om prachtige oude fresco's te bewonderen. Andere belangrijke gebouwen aan het Karlsplatz zijn het Secessiongebouw met werken van Gustav Klimt, het Historisch Museum, het Musikverein en het Künstlerhaus.

Adres: Karlsplatz
Metro: Karlsplatz