Franziskanerkirche

De Franziskanerkirche stamt uit de 17e eeuw en bevindt zich op het Franziskanerplatz. Hoewel de eenvoudige façade anders doet vermoeden, belandt u bij binnenkomst in een sfeer van barokke weelde.

Schijnarchitectuur
In de kerk treft u achter het met vele krullen versierde hoogaltaar het oudste orgel van Wenen dat nog daadwerkelijk kan worden bespeeld. Het hoogaltaar zelf is van de hand van kunstenaar Andrea Pozzo, de meester van de "schijnarchitectuur". Zo is het voorste gedeelte van het altaar gebeeldhouwd, maar zijn andere delen op de wand geschilderd als trompe l'oeil.

Madonna met de bijl
Ander bijzonder detail is het beeld van de "Madonna met de bijl". Dit beeld werd zwaar onder handen genomen tijdens de beeldenstorm door de protestanten maar als door een wonder bleef het behouden. Eerst probeerden de belagers haar in brand te steken, maar ze wilde geen vlam vatten. Toen besprong men haar met een hakbijl, maar ook nu zou het beeld onschendbaar zijn gebleken. Feit is dat zij er nog steeds staat...weliswaar met een bijl in haar linkerschouder, maar toch!

Adres: Franziskanerplatz 4
Tel: 01 5124578
Metro: Stephansplatz
Openingstijden: Dagelijks 6.30–18.00 uur
Prijzen: Gratis
(openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)