Hofburg

Het hart van Wenen is de Hofburg. Meer dan zevenhonderd jaar was het keizerlijke hof gevestigd in het paleizencomplex van de Hofburg en vormde daarmee het centrum van de Oostenrijkse macht. De gotische burchtkapel, waarin tegenwoordig 's zondags de Wiener Sängerknaben optreden, herinnert nog uit deze tijd. Het Schweizerhof is het oudste deel van de Hofburg en stamt uit de dertiende eeuw.

Pracht, praal en Lippizaner paarden
Oorspronkelijk was de Hofburg een kleine vesting, maar door de toename van de macht van de Habsburgers werd het complex door de opeenvolgende heersers steeds verder uitgebreid tot een immens paleis, met veel pracht en praal, een reusachtige tuin, pleinen en binnenplaatsen. De Stallburg, het stallencomplex van de Lippizaner paarden, werd in de 16e eeuw aangelegd. In de loop der tijden zijn allerlei keizerlijke woonvertrekken bijgebouwd zoals de Amalienburg en de Reichskanzleitrakt. Het meest recente deel is de Neue Burg, gebouwd tussen 1881 en 1913.

Toegankelijk voor publiek
Tegenwoordig bewoont de Oostenrijkse president de vertrekken van de Hofburg. Gedeelten van het paleizencomplex zijn toegankelijk voor publiek, vooral in de vorm van musea. Een absolute must-see is de Schatzkammer waar vele juwelen en schatten bewaard worden, met als pronkstukken de grootste kroonjuwelen uit de Middeleeuwen en de keizerskroon van Oostenrijk. Ook het Sissi Museum, het Ephesos Museum en het Museum voor Volkenkunde mag u op uw route niet links laten liggen.

Adres: Hofburg
Tel: 01 5337570
Metro: Herrengasse
Openingstijden: 9.00-17.30 uur
Prijzen: €10,50
(Prijzen en openingstijden onder voorbehoud van wijzigingen)