Hundertwasserhaus

Het Hundertwasserhaus is het meest bezochte huis van Wenen en één van de populairste attracties. In de Kegelgasse 34-38 vindt u dit niet alledaagse gebouw. De "vader" van het gebouw, Friedensreich Hundertwasser, wilde een droom verwezenlijken: een huis met een geweldige architectuur waarin mensen kunnen wonen en zich vrij kunnen voelen.

Kronkelige gangen met veel groen

Het Hundertwasserhaus is volledig asymmetrisch, zonder rechte lijnen en vlakken maar met kronkelige gangen en met veel groen: 250 bomen en struiken groeien op de terrassen die bij het huis horen. Het is gebouwd tussen 1983 en 1986 en behoort aan de gemeente. In het gebouw bevinden zich 52 woningen, 4 winkelpanden, 16 privé- en 3 gemeenschappelijke dakterrassen. De gevel van het huis is in vele kleuren geschilderd en ook binnen komt kleur in alles terug.

Alternatieve vlaggen

De kunstenaar Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) maakte nog veel meer kleurrijks dan alleen dit huis. Zo heeft hij vele gebouwen en schilderijen op zijn naam staan en legde hij zich toe op het maken van toegepaste kunst. Hij ontwierp bijvoorbeeld alternatieve vlaggen, bijvoorbeeld de Koruvlag voor Nieuw-Zeeland, maar ook postzegels en munten. Hundertwasser had een zwak voor de menselijke maat en voor alles wat kleurrijk, levendig en natuurlijk van vorm was.

Adres: Löwengasse/Kegelgasse
Tel: 01 4701212
Metro: Landstrasse
Openingstijden: Info-centrum 8.45-19.45 uur, buitenzijde huis 24/24
Prijzen: Gratis
(Openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)