Judenplatz

Het Judenplatz is een plein in het centrum van Wenen, waar een groot stuk joodse geschiedenis ligt. Gedurende de Middeleeuwen was het Judenplatz een economisch, sociaal en religieus trefpunt van deze bevolkingsgroep. Op het plein vindt u de resten terug van een oeroude synagoge en er is ook een gedenkteken opgericht voor de slachtoffers van de Holocaust.

Wreedheden tegen de joden
Het stenen Judenplatz Holocaust Memorial dateert uit het jaar 2000 en stelt een bibliotheek voor waar alle boeken andersom in de kasten staan. U hoeft ze bij wijze van spreken maar te pakken en de levensverhalen van de slachtoffers zouden zich meteen aan u opdringen. Onder het monument zijn nog de resten te zien van de oude synagoge. Deze werd in 1421 verwoest toen de joodse bevolking zich er verschanst had om te ontkomen aan de wreedheden van de toenmalige machthebbers. Toen de belegering van de synagoge drie dagen had geduurd, stak de rabbijn het godshuis in brand. Velen kwamen hierbij om het leven.

Misrachi-Haus en dankwoord
Het joods museum, het Misrachi-Haus, bevindt zich aan het plein op nummer 8. Hier worden de omstandigheden van de pogrom in 1421 nog eens haarfijn uitgedrukt in woord en in beeld. Daarnaast is er ook aandacht voor de Holocaust en gaat men in op de geschiedenis van de joden in Wenen in het algemeen. Als u het plein rondloopt zult u verschillende herdenkingsplaten treffen, waaronder een dankwoord aan diegenen die in de Tweede Wereldoorlog de joden hebben gesteund.

Adres: Judenplatz
Tel: Museum 01 5350431
Metro: Herrengasse
Openingstijden: zo-vr 10.00–18.00 uur, vr tot 14.00 uur
Prijzen: €4,-
(openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)