1. Prachtig Praag

Praag is een stad voor alle jaargetijden. De bomen in de Tsjechische hoofdstad staan gedurende de zomermaanden vol in het groen. Het zonlicht laat de stad in vol ornaat schitteren, zodat je prachtige foto’s kunt maken van de geheimzinnige Praagse Burcht. Met je snoet in de zon een terrasje pakken? Bij aangename temperaturen op je gemak door de schilderachtige binnenstad wandelen? Wij weten zeker dat je in Praag helemaal tot rust gaat komen.

Relax-tips voor een stedentrip Praag

Laat er geen twijfel over bestaan: dit moet een echte relax-stedentrip worden. Ga dus niet hollen langs de highlights, maar pak juist je rust. Hoe? Hier een paar ideetjes.

Tip 1: Rozen ruiken op de Petrinheuvel

Pak de kabelbaan aan de Ujezdstraat en laat je comfortabel naar boven takelen, de groene, grazige Petrinheuvel op. Eenmaal aan de top geniet je niet alleen van een spectaculair uitzicht, ook vind je er een geurende rozentuin.  

Tip 2: Lui door de stad op een e-scooter

Voor de een helpt een sportieve fietstocht door de stad om helemaal tot rust te komen, de ander doet liever lui en huurt een e-scooter. Geen gek idee hoor, want Praag is nogal heuvelachtig. Ga in je uppie toeren, of sluit je aan bij een gids.

Tip 3: Je zinnen verzetten met kunst

Het is een bekende remedie tegen stress: met het kijken naar kunst verzet je je zinnen. Tijdens je bezoek aan Praag krijg je vast de smaak te pakken en wil je een wandeling maken langs de vele bouwwerken uit de jugendstilperiode. Het bekendste voorbeeld is het gemeentehuis, het Obecni Dum. Een ander kunstig uitstapje maak je naar het Mucha-museum, dat helemaal gewijd is aan deze Tsjechische meester van de jugendstil.

2. Kalm Kopenhagen

Er zijn niet veel steden waar je beter tot rust kunt komen dan in Kopenhagen. De Deense hoofdstad staat bekend om zijn leefbaarheid. Het is er niet overvol en de straten zijn breed opgezet. De mensen gedragen zich respectvol en men geeft elkaar de ruimte. Ook is er veel groen in Kopenhagen en zijn er mooie buitenplaatsen, zoals het populaire park rondom Kasteel Rosenborg in het centrum van de stad. In het Slot zelf kun je je vergapen aan de juwelen van de koninklijke familie. Dus, toe aan een rustpauze? Vlieg vlug naar Kopenhagen. De temperaturen zijn er aangenaam, dus laat er geen gras over groeien.

Relax-tips voor een stedentrip Kopenhagen

Ontspannen doe je vanzelf als je de onverstoorbare Denen al keuvelend met elkaar een kop koffie of een potje bier ziet drinken. Gedurende de zomermaanden is het bij uitstek terrassenweer in Kopenhagen en kun je neerstrijken op een heerlijk plekje aan de haven. Zo niet, dan is een knusse kroeg een prima alternatief. Maar we hebben nog meer relax-tips:

Tip 1: Mensen kijken op Ofelia Plads

Het grote plein Ofelia Plads is recent aangebouwd aan de haven van Kopenhagen. Het is er een komen en gaan van mensen en je kijkt er je ogen uit. Ga lekker met een boek op een van de trappen zitten en zie gewoon wat er gebeurt. Dorst of trek? Wijk uit naar een van de cafétjes of eettentjes aan het plein.

Tip 2: Slenteren door Østerbro

De wijk Østerbro is een rustige, royale wijk aan de noordkant van het centrum. Hier woont hip Kopenhagen; het jonge gezin, de hoogopgeleide tweeverdiener. Niet alleen geniet je er van de aanblik van mooie, kleurige huizen, ook tref je in Østerbro een keur aan originele winkels en bars.

Tip 3: Laat je varen

De mooiste foto’s van Kopenhagen maak je vanaf het water. En water, daar heeft de stad een heleboel van! De haven loopt tot diep in het hart en al varend kom je langs vele highlights. Vergeet niet even naar de Kleine Zeemeermin te zwaaien.

3. Stoer Stockholm

Zweden is met zijn afwijkende coronabeleid vaak in het nieuws geweest de afgelopen maanden. Je zult zien dat Stockholm een koelbloedige Scandinavische stad is waar je prima tot rust kunt komen. De moderne metropool blinkt uit qua infrastructuur en er is alle ruimte om je eigen weg te zoeken. Ook tot ver buiten de stad, want wist je dat Stockholm omringd wordt door een immens waterrijk gebied met duizenden eilandjes? Lekker met je snuit in de wind op een bootje …

Relaxtips voor een stedentrip Stockholm

Wil je even helemaal tot rust komen, dan is de Zweedse hoofdstad een ideale bestemming voor een citytrip. Of je nu graag het water opzoekt, of juist aan land wilt om de vrolijke zomerkleuren in je op te nemen. Welke tips we nog meer voor je hebben, behalve wandelen en varen? Nou, deze:

Tip 1: Eindeloos koffieleuten

De Zweden maken er een feestje van: eindeloos koffieleuten met wat lekkers erbij. ‘Fika’ heet deze zalige activiteit en je kunt er in Stockholm schaamteloos lang voor gaan zitten. Kies een tentje uit waar ze hebben geïnvesteerd in loungebanken en val niet in slaap ;-)

Tip 2: Kuieren door Gamla Stan

Het oeroude centrum van Stockholm, Gamla Stan, is een lust voor het oog. Maak een ontspannen wandeling langs middeleeuwse huisjes, door smalle straatjes, over het historische plein Stortorget en naar het Koninklijk Paleis. Daarna weer langdurig uitrusten uiteraard.  

Tip 3: Rustzoeken op Djurgården

Het eiland Djurgården is de meest groene wijk van Stockholm. Je kunt er wandelen, picknicken en – als je zin hebt in cultuur – musea bezoeken. Veel mensen gaan erheen om vogels te spotten. Bij het meer Isbladskärret komen allerlei vogelsoorten foerageren. In de bossen rond het meer leven uilen die ooit zijn ontsnapt uit de dierentuin van Stockholm.   Waar ga jij dit jaar heen om helemaal tot rust te komen? Naar Praag, Kopenhagen of Stockholm? Of wil je weten naar welke bestemmingen je nog meer op stedenreis kunt? Neem gerust contact met ons op.