onderzoek wat vind nederland belangrijk bij stedentrip?

Onderzocht: dit vindt Nederland het belangrijkst tijdens een stedentrip!

Lekker een weekendje weg. Het idee alleen al maakt blij! Want hebben we niet allemaal zo nu en dan behoefte aan een frisse wind, verse indrukken en heerlijk ontspannen? Vooral een stad bezoeken geeft nieuwe energie. Maar wat vinden wij Nederlanders nu eigenlijk het meest belangrijk tijdens een stedentrip? En wat is de ideale prijs die we voor een citytrip willen betalen? We gingen op onderzoek uit en vroegen 1.483 mensen naar hun mening. 

infographic wat nederland belangrijk vind tijdens stedentrip

Vliegen meest populair, trein in opkomst

Als het gaat om vervoer, kiezen de meeste stedentrippers voor het gebruik van het vliegtuig. Logisch, want de meeste bestemmingen zijn enkel met het vliegtuig te bereiken. In totaal gaf 30% aan specifiek voorkeur te geven aan het vliegtuig. Het grootste deel van de respondenten (42,1%) zegt geen specifieke voorkeur voor vervoer te hebben. De trein is ondertussen flink in opkomst. Bijna 18% geeft aan het liefst met de trein te reizen. Er wordt druk gewerkt om de infrastructuur voor treinreizen binnen Europa te verbeteren, waardoor er meer mogelijkheden zijn om per spoor een nieuwe stad te verkennen.

Ook bij Stedentrips.nl heb je bij steeds meer bestemmingen de keuze om met de trein te reizen. Bijvoorbeeld bij een weekendje Parijs. Vanaf Rotterdam is het slechts 2 uur en 36 minuten reizen naar Paris Gare du Nord, bijna twee keer sneller dan met de auto. Welk vervoersmiddel kies jij voor je volgende citytrip?

Wat reistijd betreft geeft 1/3 aan niet langer dan zes uur onderweg te willen zijn. Zo kan er langer genoten worden van de stad zelf. Eenmaal aangekomen ontdekken we de stad het liefst met het openbaar vervoer. Daarom is een goede ligging van het hotel essentieel, geeft 87% van de mensen aan. Alle hotels op Stedentrips.nl zijn voorzien van een handig kaartje, zodat je in één oogopslag ziet of het hotel goed te bereiken is met het openbaar vervoer.

Wat we het liefst doen tijdens een weekendje weg

Naast het favoriete vervoersmiddel voor de stedentrip, vroegen we de mensen ook wat ze het liefst doen tijdens zo’n mini-vakantie. Daarbij viel op dat ruim twee derde het aanbod van interessante bezienswaardigheden ‘zeer belangrijk’ vindt tijdens een stedentrip. Ook de diversiteit van culturele activiteiten in een stad en er lekker kunnen eten scoorden hoog. Respectievelijk 80% en 69% van de Nederlanders die een stedentrip boeken geven aan hier sterk op te letten tijdens het kiezen van een bestemming.

  • 98% hecht veel waarde aan het aanbod aan interessante bezienswaardigheden
  • 80% vindt de diversiteit van culturele activiteiten in een stad belangrijk
  • 69% wil graag lekker kunnen eten
  • Een dagje shoppen vindt 45% een must

Zwemmen op stedentrip? Nee bedankt

Er zijn ook een aantal opvallende zaken die veel minder meetellen. Wie voor een stedentrip kiest heeft er blijkbaar geen behoefte aan om zijn zwemkleding in de koffer te stoppen. De aanwezigheid van strand en zwemwater scoorden laag in de cijfers. Slechts negen procent geeft aan het belangrijk te vinden om dicht bij zwemwater te zitten.

De meningen zijn het sterkst verdeeld waar het de mogelijkheid tot shoppen betreft. Je zou denken dat struinen langs etalages en slenteren over marktjes echt iets is voor op vakantie, maar ruim de helft van de mensen vindt het winkelaanbod in een stad niet doorslaggevend. Toch zegt ook 31% het wél mee te wegen.

Een schone stad vinden we allemaal belangrijk

“Wat we opvallend vinden, is dat mensen veel waarde blijken te hechten aan een schóne stad,” zegt Marc van Amsterdam, managing director van Stedentrips.nl. Maar liefst 94% van de respondenten gaf aan dit thema te laten meewegen bij het maken van een keuze. “Persoonlijk vind ik netheid ook essentieel. Gelukkig is men er inmiddels overal in Europa wel van doordrongen dat het een must is om goed voor het aanzien van je stad te zorgen als je toeristen wilt charmeren,” aldus van Amsterdam.

De ideale prijs voor een stedentrip is…

We vroegen wat men zou willen betalen voor een stedentrip inclusief vervoer, twee overnachtingen en ontbijt. Wat bleek: ruim 52% van alle respondenten vindt een prijs tussen de 200 en 350 euro per persoon ideaal voor een stedentrip. 24% geeft aan dat een prijs tussen de 350 en 500 euro mag liggen en 18% wil liever minder dan 200 euro per persoon uitgeven.

Deze cijfers verwijzen naar stedentrips binnen Europa. Voor exotischer bestemmingen als New York zijn we bereid om meer te betalen.

Tot slot: het belang van het weer!

En dan nu het weer! Vinden we het belangrijk dat het zonnetje schijnt als we aan het sightseeën zijn? ‘Ja’, zegt 62%. Ook geeft ruim 30% aan dat het weer de doorslaggevende factor is om te bepalen wanneer de stedentrip moet plaatsvinden. Ongeveer twee derde van alle Nederlands doet zijn research en zoekt voor het boeken de verwachte weersvoorspelling op.

Toch zijn we als rechtgeaarde Nederlanders ook redelijk laconiek: mocht er onverhoopt slecht weer op komst zijn, dan gaat 60,9 % van de mensen niet op zoek naar een andere bestemming.

Marc van Amsterdam concludeert: “Wie op stedentrip gaat wil vooral graag mooie bezienswaardigheden bekijken. We spelen daar met Stedentrips.nl goed op in door bij iedere stad een uitgebreid overzicht van de bezienswaardigheden te leveren. Daarnaast vinden de mensen bereikbaarheid, ruim kunnen kiezen uit culturele activiteiten en lekker kunnen eten belangrijk. En: properheid is duidelijk een thema voor de stedentrippers.”

Wanneer ga jij weer op stedentrip? Check onze actuele aanbiedingen voor de scherpste prijs!