Spaanse steden voor de herfstvakantie

Nazomeren in Spaanse steden? Ben je nog op zoek naar een zonnige stad voor de herfstvakantie? Wie niet! Even weg en bijkomen van alle beslommeringen van de laatste tijd. Wat te denken van Zuid-Spanje? Zonder de grote bekende steden tekort te doen, richten we ons nu eens op fijne kleine steden voor je lijstje.

Córdoba, Spanjes best bewaarde geheim

In het hart van Andalusië ligt Córdoba. Deze stad staat te boek als warmste stad van Europa, dus hoe heerlijk is dat voor de herfstvakantie. Córdoba staat altijd een beetje in de schaduw van het grotere Sevilla, maar dat is zeker niet terecht. De Moorse overheersing heeft prachtige architectuur en kunst voortgebracht. Je kunt niet om de Mezquita heen, een kolossale kathedraal, oorspronkelijk gebouwd als moskee. Het is op en top vakantiebeleving om te struinen door de Arabisch aandoende straatjes in de binnenstad. Hier zijn de bloemenstraatjes een lust voor het oog, hier smul je van mediterrane gerechten en geniet je van muziek in een typisch Spaanse flamenco bar.

Granada, aan de voet van de Sierra Nevada

Niet zo ver van Córdoba ligt Granada. Als je geen genoeg kunt krijgen van oosterse schoonheid, dan zul je Granada zeker in je armen sluiten. De stad is een van de belangrijkste studentensteden van Spanje en dat brengt de bijbehorende gezelligheid met zich mee. Cafés en bars zijn tot laat open en bedenk dat je in het zuiden van Spanje bent, dus veel van het leven speelt zich buiten af. Lekker toch, om zo herfstvakantie te vieren. Natuurlijk zet je het Alhambra bovenaan je verlanglijst. Een groot middeleeuws paleizencomplex hoog boven de stad met een geweldig uitzicht op de bergketen Sierra Nevada. Alleen al vanaf de buitenkant oogt het meer dan indrukwekkend. Als je naar binnen wilt, is het zaak dat je tijdig reserveert, want bezoekers worden maar in beperkte aantallen toegelaten.

Sevilla, stad van de Flamenco

Een topbestemming voor een zonnige stedentrip met het grootste historische centrum van Spanje. De Joodse wijk Barrio Santa Cruz is één van de meest authentieke wijken. Echt zo charmant met talloze winkeltjes, restaurants, kerken en pleintjes. Overal sieren de azulejos het straatbeeld, de kleurrijke keramiektegeltjes die de stad zo fotogeniek maken. Real Alcázar is het koninklijk paleis van Sevilla en misschien wel één van de mooiste gebouwen in Spanje. De mix van Christelijke en Moorse invloeden – de zogenaamde mudejarstijl die alleen in Spanje te vinden is – maken het paleis tot een ware parel. In het weelderige stadspark María Luisa kun je heerlijk picknicken of gewoon even lekker bijkomen in de herfstzon. Wist je dat de Flamenco haar oorsprong vindt in Sevilla? Als je er bent, dan wordt je dat wel duidelijk.

Málaga, altijd zonnig

Málaga, geboortestad van Picasso, wordt ook wel eens ‘stad zonder winter’ genoemd, met een gemiddelde maximum temperatuur in de zomermaanden van ca. 30 graden. Hier vind je naast authentieke Andalusische charme ook zon, zee en strand. De Moorse burcht Alcazaba is letterlijk een toeristisch hoogtepunt van de stad. Op een aanpalende heuvel biedt het Moorse Gibralfarokasteel het meest prachtige uitzicht. Aan de Plaza de la Merced 15 kun je het geboortehuis van Picasso bezoeken en ervaren hoe hij in zijn kindertijd leefde. De binnenstad van Málaga is autovrij en dus ideaal om al slenterend de prachtige oude gevels te bewonderen.

 

Deze steden laten zich ook gemakkelijk combineren. Je moet in Andalusië wel je Nederlandse eetgewoontes opzij zetten, als het om tijden gaat. Spanjaarden eten over het algemeen erg laat. Ze ontbijten pas halverwege de ochtend. De lunch tussen 14:00 en 16:00 is de belangrijkste maaltijd van de dag. ’s Avonds wachten ze met eten tot het donkerder wordt, tussen 21.00 en 23.00 uur. Neem een duik in de pracht en praal van deze Spaanse steden. Een beter idee voor de herfstvakantie kunnen we bijna niet verzinnen!