1. Londen, wereldstad van formaat

Misschien wel één van de leukste steden ter wereld en dan ook nog zo dichtbij. Dit najaar ga ik daar echt weer naar toe! Londen maakt me gretig. Er is zo ontzettend veel te doen en te zien dat je bijna niet kunt kiezen. De markten in Londen zijn te gek! Over gretig gesproken … dat word je daar wel. In Spitalfields Market vlakbij Liverpool Street Station, is alleen kijken al leuk. Je hoeft niet eens te kopen … hoewel dat doe je toch, want je ziet er allerlei prullaria, kleding variërend van supermodern tot vintage en geuren van allerlei eetkraampjes komen je tegemoet. En op Borough Market bij London Bridge loopt het water je uit de mond bij de verschillend foodstalls. Daar dronk ik bij Monmouth Coffee niet alleen heerlijke koffie, maar betaalde ik 5 pond voor een bord en bestek. Daarmee kon ik aanschuiven aan de gezellige grote tafel en onbeperkt zelfgebakken brood met zelfgemaakte jam en honing eten. Even vergat ik dat ik op vakantie was … bijna voelde ik me Londenaar.

2. Florence, heerlijke stad

Kwebbelende vrouwen op pleintjes, wapperend wasgoed in de smalle steegjes, sublieme koffie en één en al cultuur en historie. Het was een zondag in mei, de zon stond stralend aan de hemel en er heerste gezellige drukte in de stad. Op een terrasje in het centrum – ik zou niet meer weten waar – ben ik neergestreken en het onder het genot van een ‘cappu’ heb ik mensen zitten kijken. Daarna gaan lopen, over de Ponte Vecchio langs de Arno om al klimmend uit te komen bij San Miniato al Monte, een van de oudste kerken in Florence gelegen op een heuvel net boven uitkijkpunt Piazza Michelangelo. Het was vooral de plek die indruk op mij maakte. De stilte na de stad op een heerlijke groene en rustige plek met prachtig uitzicht over de stad. Een ultiem vakantiegevoel. Na alle jaren wordt die plek in mijn herinnering steeds mooier. Toch waag ik het erop om opnieuw te gaan kijken en een korte vakantie naar Florence te plannen.

3. Venetië, bijzondere stad

Bij Venetië heb je zo’n ‘kanniewaarzijn’ idee. Geen straten, maar kanalen; geen auto’s en fietsen, maar bootjes en gondels. Een toeristische attractie, dat denk je dan voordat je er bent geweest. Als je er bent, dan lijkt dat ook zo! Een wonderschone weliswaar. Als vakantieganger geniet je met volle teugen en kijk je je ogen uit naar alle bedrijvigheid op het water. Vooral de gondels, waarbij je je zeker in het voorjaar toch de nodige romantiek verbeeldt. Tot het moment dat ik na de eerste nacht in Venetië m’n gordijnen opendeed en zag hoe schuin onder mijn raam een groentezaak naast het hotel vanuit een gondel werd bevoorraad. En toen ik met de lijnboot ging, zag ik een moeder met een kinderwagen en handenvol boodschappen instappen. Niks vakantie, zo is gewoon het leven in Venetië! Als je je dat realiseert dan wordt zo’n stedentrip Venetië nog bijzonderder.

4. Barcelona, een feest voor de zintuigen

Als er één stad is met veel verschillende ingrediënten voor een geslaagde stedentrip, is Barcelona het wel. Ook die stad moet op mijn lijstje voor 2021. Heerlijke temperaturen in voorjaar en najaar. De zon, eindeloos veel terrasjes, lekker tapas eten, strand, cultuur, nachtleven. Kortom, vakantie! De stad is gelardeerd met de sprookjesachtige en kleurrijke werken van Antoni Gaudi. Met twee vriendinnen was ik naar Montjuic gegaan. Tenslotte wil je dat uitzicht zien als je in Barcelona bent. Spontaan besloten we daar om met de kabelbaan naar beneden te gaan. Geweldig was dat. Beneden stonden talloze fietstaxi’s toeristen op te wachten. Van die stoere jonge kerels met korte broek en gebruinde benen, die hun charme in de strijd gooien om je te verleiden tot een ritje met hun ‘taxi’; een fiets met een bak voor het stuur waar je met z’n tweeën in kunt zitten. Wij wimpelden hen af … nee joh, we zijn met z’n drieën. Dat was voor één van die mannen geen probleem… Lachend gingen we de uitdaging aan. We zaten veel te krap, die jongen trapte zichzelf een ongeluk langs strand het met drie van die giebelaars voorin zijn fiets. Als ik aan Barcelona denk, denk ik daaraan nog altijd met een glimlach terug en dienen de vakantiekriebels zich aan.

5. Istanbul, fascinerende stedentrip

Een stad met het comfort van een Europese stad en de looks van de magische Oriënt. Er zijn zoveel moskeeën, minaretten, bazaars en tradities dat je - hoe Europees ook – het gevoel hebt aan de andere kant van de wereld te zijn. We hadden een stedentrip in Istanbul en we wilden van alles: wandelen door de historische wijk Sultanahmet, Aziatische sferen proeven in de Grote Bazaar, lekkere dingen eten (want dat kun je overal de hele dag door). Na de Blauwe Moskee ‘beleefd’ te hebben, gingen we naar het Topkapi Paleis. Maar wat een teleurstelling, want dat was tot 4 uur open en het was te laat om nog toegelaten te worden. Beteuterd liepen we terug, toen we werden ingehaald en aangesproken door een Turkse jongeman die zei dat hij gids was. Of hij ons iets van Istanbul zou laten zien … Wij, vier vrouwen, deden beleefd terughoudend. Uiteindelijk durfden we het aan. En wat een geluk! Hij was zo aardig, vertelde ons veel over de stad en nam ons uiteindelijk mee naar een terras waar hij ons op koffie trakteerde. Zoveel vriendelijkheid en gastvrijheid sloot Istanbul in mijn hart. Benieuwd of de stad door de laatste jaren heen veranderd is.   Het spannende van een favoriete steden top 5 is, of ze na een nieuw bezoek favoriet zullen blijven. Ik zal het gaan meemaken! Ik begin met Londen in het najaar. In het voorjaar wil ik Florence en Venetië combineren. En daarna bedenken wanneer Barcelona of Istanbul aan de beurt zijn. De vakantie voorpret is in elk geval weer begonnen. Heerlijk!