Cultuurstad Dresden met veel bezienswaardigheden.

Dresden is in het bezit van veel historische gebouwen, unieke kunstcollecties en bezienswaardigheden. Grote diversiteit op het vlak van muziek en theater.

Bezienswaardigheden in Dresden: deze stad dwingt respect af

Wie de bezienswaardigheden in Dresden langsgaat en daarbij het verleden van de stad in het achterhoofd houdt, staat versteld van wat hij te zien krijgt. Dresden is ongelooflijk vitaal gebleken en dat dwingt respect af. Na de geallieerde bombardementen van februari 1945 was van het oude, rijke centrum niet veel meer over. Toen de oorlog eenmaal voorbij was werden kosten noch moeite gespaard om alles weer op te bouwen, maar in 2002 gebeurde er opnieuw een ramp. Door extreme regenval overstroomde een flink deel van Dresden. De waterschade was enorm. Tot slot heeft ook het DDR-verleden zijn sporen nagelaten op het aanzien van de stad. Dresden heeft geleden en dat ziet u.

Barok en rococo herleven

Een groot deel van de bezienswaardigheden in Dresden is letterlijk uit de as herrezen. Neem de beroemde Frauenkirche aan de Neumarkt, of de Semeroper, de staatsopera met zijn rijke geschiedenis. Een van de eerste historische gebouwen die werden gerestaureerd is het barokke paleis Zwinger, waarin nu drie musea zitten. Overal in de stad komt u trouwens barok- en rococo-elementen tegen, de stijlen waarin Dresden ooit uitblonk. Veel van wat u ziet is een reconstructie, maar sommige bouwwerken zijn nog deels authentiek. Dat geldt bijvoorbeeld voor het koninklijk paleis, het Residenzschloss. En heel verrassend: juist in het nieuwere stadsdeel Neustadt loopt u soms ineens tegen oeroude architectonische hoogstandjes aan. Neem het Museum voor Sachsische Volkskunst, dat al vier eeuwen oud is.

Wandelen: Brühlsche Terrasse en Grosser Garten

Hoe gaat u Dresden verkennen? Springt u op de Hopp on Hopp off-bus? Of op de fiets, alleen of met een gids? Zelf uw wandeltocht uitstippelen langs de highlights van Dresden is misschien nog wel het leukst. Neem dan de Brühlsche Terrasse als startpunt. Deze verhoogde promenade langs de Elbe wordt ook wel ‘Het Balkon van Europa’ genoemd. Van hieruit heeft u een prachtig zicht op de stad. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Een ander stukje Dresden dat u het best wandelend kunt exploreren is de Grosser Garten. In dit park treft u een prachtig paleis, botanische tuinen en een gezellige roeivijver. Inmiddels wat moe in de benen? Stap dan op het treintje dat door het park tuft.

Dresden

Nog meer geweldige bezienswaardigheden