Bekijk alle hotels

Eetgewoonten

Turkije heeft een internationaal gewaardeerde keuken met een eeuwenoude geschiedenis. De Turkse keuken is zeer divers en iedere regio heeft zijn eigen specialiteiten. De stad Istanbul is door de eeuwen heen altijd een centrum geweest waar culturen elkaar kruisten en dit heeft zijn invloed gehad op de eetcultuur. Verder ligt Istanbul dichtbij zee, wat maakt dat er heel wat restaurants heerlijke verse vis en zeevruchten op het menu hebben staan.

Ontbijt
Een traditioneel Turks ontbijt legt een goede bodem voor de dag. Op de dagen dat de Turken uitgebreid de tijd nemen, eten ze Turks brood, witte en gele kaas, olijven, komkommer, tomaat, groene pepers en allerlei soorten zoetigheid waaronder jam en honing. Een traditioneel roerei met paprika en tomaat heet "menemen". Ze drinken er koffie of, nog liever, thee bij. Op de dagen dat ze geen tijd hebben, nemen de Turken snel een boordje met zachte kaas, jam en een kop koffie of thee.

Lunch en diner
Officieel bestaat de lunch uit een warme maaltijd, maar vanwege hun werk kiezen veel Turken voor een snelle hap, een broodje of een Turkse pizza. Voor het avondeten wordt echt de tijd genomen. Als voorgerecht eten Turken "mezze". Dit zijn allerlei kleine voorgerechtjes. Voorbeelden van deze heerlijke hapjes, waarmee ook toeristen in restaurants ruimschoots worden verwend, zijn: wijnbladeren gevuld met gehakt, puree van aubergines met brood, salades en pasteitjes. Het hoofdgerecht bestaat uit rijst met vlees of vis en als toetje neemt men fruit of zoete toetjes en sterke koffie. Het diner is het belangrijkste moment van de dag, een moment van samenzijn met familie en vrienden.

Uit eten
Uit eten gaan is in Istanbul vrij goedkoop. Koks maken over het algemeen veel werk van hun gerechten en u kunt lekker lang blijven zitten. De kaart is meestal zeer uitgebreid en u kunt er kiezen uit een keur aan flinke vlees- en visschotels, vaak geserveerd met rijst. Ook vegetarische maaltijden prijken veelvuldig op de Turkse menukaarten. Bestel vooraf in ieder geval mezze, de traditionele Turkse voorgerechtjes. In restaurants is het overigens gebruikelijk om zo'n tien procent fooi te geven.

Land van de thee
Waar Italië het land is van de koffie, is Turkije het land van de thee. De Turken drinken op ieder moment van de dag en avond thee, Thuis, op het werk of in hun vrije tijd in de theehuizen. Als u in Istanbul bent, moet u zeker een keer een bezoek brengen aan zo'n echt Turks theehuis. U vindt ze bij bosjes, verspreid over de stad. U drinkt uw thee hier uit smalle glaasjes, sterk, aangelengd met heet water en met veel suiker.

Bekijk alle hotels in Istanbul