Thee

De nationale drank van Turkije is thee, zonder twijfel. In Turkije bekend als "Cay". De Turken drinken de hele dag door thee, bij voorkeur uit kleine, dunne glaasjes met een paar klontjes suiker op een schoteltje. Het glas is voor de helft gevuld met water en voor de andere helft met zeer sterke thee.

Traditioneel theehuis
Hoewel restaurants meestal wel thee op de kaart hebben staan, kunt u de echte verse thee het beste gaan proeven in een traditioneel theehuis. Turkse thee maken is namelijk serieus werk. Theehuizen zijn vooral het domein van de Turkse mannen, die er gezellig samenkomen om backgammon te spelen of een potje te kaarten, en er al keuvelend een waterpijp roken. Turkse vrouwen komen er niet vaak, maar vrouwelijke toeristen dan weer wél. Probeer in zo'n theehuis bijvoorbeeld een Elma Cay, dit is heerlijke appelthee.

Zoete koffie
"Kahve" betekent in het Turks koffie. Kahve wordt na de maaltijd gedronken. De smaak is enigszins te vergelijken met mocca, vanwege de suiker is het erg zoet. Turkse koffie is zwart en wordt niet gefilterd. Het laatste slokje kunt u dus beter laten schieten. De koffiedik die in het kopje achterblijft wordt nog steeds wel eens gebruikt om toekomstvoorspellingen te doen. In de koffiedik zouden figuren en betekenissen te zien zijn.