Eetgewoonten

De Fransen houden van lekker eten en zij nemen daar graag de tijd voor. Men eet in Frankijk, net als bij ons, drie maaltijden per dag maar het accent ligt daarbij op het warme middagmaal: het déjeuner. De Fransman neemt ruim de tijd om tussen 12.00 uur en 14.00 uur te gaan zitten en uitgebreid te eten, zelfs op werkdagen. Daarbij is het ook een sociaal gebeuren: de Fransen houden ervan vooral op zondag urenlang te tafelen met vrienden of familie. Al dat lekkers wordt traditioneel "weggespoeld" met een goed glas wijn!

Het ontbijt


Het klassieke Franse ontbijt bestaat uit een grote kom koffie en een stuk stokbrood dat men in de koffie doopt. Per regio verschilt het of hieraan nog boter en croissants worden toegevoegd. De "café au lait", koffie met veel warme melk, hoort echt bij het ontbijt. Hoe later op de dag u dit denkt te kunnen bestellen in een cafeetje of eetgelegenheid, hoe vreemder men u zal aankijken.
Veel Fransen slaan het ontbijt over en halen snel iets terwijl ze onderweg zijn naar hun werk. De cafés zijn al vroeg open en men drinkt er even een kopje espresso aan de bar.

De lunch


Deze maaltijd is de belangrijkste van de dag. Veel Fransen gaan tijdens de lunch uitgebreid eten, hier kunt u uw voordeel mee doen tijdens uw stedentrip. De prijzen die tussen 12.00 uur en 14.00 uur voor een "plat du jour" (dagmenu) worden gevraagd zijn beduidend lager dan als u à la carte bestelt. U kunt dan vaak voor een tientje al een heel menu krijgen.
Deze maaltijd bestaat traditioneel uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht. Het dessert is heel anders dan wij in Nederland gewend zijn. U kunt eerst namelijk kiezen uit verschillende kazen, de "fromage blanc" en de "fromage sec". De eerste lijkt wat op kwark en de tweede soort is de typische Franse kaas zoals wij hem kennen. Als u voor de fromage sec kiest krijgt u er meerdere tegelijk en is het de bedoeling dat u begint met de kaas die de minst uitgesproken smaakt heeft. Vaak wordt er bij de kaas nog een rode wijn gedronken en begint men daarna nog eens aan een lekker zoet dessert. Met koffie toe!

Het diner


Dit eetmoment is minder belangrijk dan het middagmaal. Er wordt wel warm gegeten maar kleinere porties. Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.

Traditionele gerechten


De menukaart zorgt bij toeristen natuurlijk vaak voor opgetrokken wenkbrauwen want wat zit er in een "Pot-au-feu" en hoe smaakt een "crème brulée?" Daarom even een korte opsomming van een aantal Franse gerechten.
Ratatouille: Dit is een gerecht met gestoofde groenten. De basisingrediënten hierbij zijn tomaat, aubergine, courgette, ui en knoflook. In Frankrijk wordt vooral 's zomers dit gerecht koud aangeboden met stokbrood.
Pot-au-feu: Een Franse stoofpot van vlees en groenten. De basis voor dit gerecht is rundvlees en het wordt aangevuld met groenten van het seizoen. Kruiden en wijn worden meestal toegevoegd om zo het gerecht op smaak te brengen.
Coq-au-vin: Een smakelijk traditioneel in wijn gestoofd haantje.
Kikkerbilletjes: Het stuk vlees van het bovenbeentje van de kikker. U kunt het qua smaak vergelijken met kip. Het wordt in Frankrijk gezien als een delicatesse.
Croque Monsieur: Dit is een tosti. Tegenwoordig zijn hier veel moderne variaties op bedacht zoals de Croque Madame (met ei), Croque Hawaiian (met stukken ananas) of de Croque Provençal (met tomaat).
Beignet: Deze snoeperij kennen wij wel als het einde van het jaar nadert maar het is van oorsprong een Franse bol van gefrituurd deeg, bestrooid met suiker. De hartige beignet kan ook gevuld zijn met fruit, aardappel of vlees.
Creme brulée: Een beroemd Frans dessert. Het betekent letterlijk: gebrande room. Het is een custard-achtig dessert met als topping een laagje gebrande suiker.
Crêpe Suzette: Een dessert van een dun flensje in een saus van boter, suiker en mandarijn of sinaasappel.

Typisch Franse drankjes


Bij het eten drinken de Fransen... water. Normaal gesproken betaalt u niet voor de kan die standaard op uw tafeltje wordt neergezet maar er wordt natuurlijk niet alleen maar water gedronken in dit land van de wijnstok.
Wijn: Frankrijk wijnland. Liefhebbers kunnen tijdens hun verblijf volop profiteren van een mooi glas wijn. U doet er goed aan de mening van de ober te vragen. Hij kan u adviseren maar het kan ook eenvoudiger: de huiswijn is altijd prima van kwaliteit want daarmee houdt een restaurant zijn eer hoog.
Wist u dat in Parijs zelf wijn wordt verbouwd? Binnen de stadsgrenzen zijn zes kleine wijngaarden te vinden. Montmartre is de bekendste maar ook in Parc George Brassens vindt u zo'n zevenhonderd wijnstokken. Smaakt de wijn uit Parijs net zo lekker als de wijn uit de andere streken? Het uitzoeken waard!
Kir: Dit wordt gedronken als aperitief. Het is een cocktail gemaakt van de Bourgondische witte druif aligoté met een scheutje likeur van zwarte bessen (crème de cassis).
Pastis: Een aperitief op basis van steranijs en extracten van kruiden. Het wordt met koud water gemengd. Het heeft een hoog alcoholpercentage (40% - 45%).

Gaat u iets eten of drinken? Met een klein woordje Frans en wat handen- en voetenwerk komt u er vast wel uit met de ober. Een paar handige woordjes:
"l'Addition s'il vous plait" = De rekening alstublieft
"Un carafe d'eau s'il vous plait" = Een (gratis) kan water alstublieft
"Ou sont les toilettes s'il vous plait?" = Kunt u mij wijzen waar het toilet is?"
"Merci" = Het belangrijkste woord in Frankrijk!

Fooi geven is niet verplicht maar wordt, net als in Nederland, op prijs gesteld.