Bekijk alle hotels

De kathedraal De Sé

De kathedraal de Sé van Porto is gebouwd in de 13e eeuw. Althans, een deel ervan. Want tot in de 19e eeuw is er aan deze kathedraal gesleuteld, waardoor zij qua stijl een mix van romaanse, gotische en barokke elementen is geworden. De toren en de kantelen doen bijna denken aan een middeleeuwse burcht, en in feite was de kerk ook zo bedoeld. In de 13e eeuw stond een deel van Portugal onder het bewind van de islamitische Moren, en deden de katholieken er goed aan zichzelf te verschansen achter de muren van hun kerken.
Binnen de statige kathedraal de Sé is een aantal kapellen het bekijken meer dan waard. Enerzijds is er de monumentale begrafeniskapel in gotische stijl van de bisschop João Gordo, met de rijkversierde graftombe die gedragen wordt door vier leeuwen. De tweede kapel is die van het Heilig Sacrament, waar een kostbaar zilveren 17e eeuws altaar staat. Aan dit altaar kleeft een bijzondere legende. Toen de Fransen in 1809 het zuiden van Europa onder de voet liepen, roofden zij alle kerken leeg. Om de een of andere mysterieuze reden lieten ze het zeer kostbare zilveren altaar in de Sé staan. Men fluistert dat dat kwam omdat een koster het pronkstuk overgoten had met witte kalk, waardoor het waardeloos leek en de Fransen niet de moeite namen het goed te bekijken.
Naast de Sé staat een imposant klooster uit de 14e eeuw. Fotografeer de kathedraal mooi vanaf het plein dat ervoor ligt, het Terreiro da Sé. Adres: Rua de Dom Hugo.
Bekijk alle hotels in Porto