Porto heeft vele unieke bezienswaardigheden.

De levendige havenstad Porto heeft naast de bekende Portwijn vele historische bezienswaardigheden en authentieke wijken. Porto is niet voor niets door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed.

Neem tempo terug in Porto

U kunt de bezienswaardigheden in Porto netjes langslopen en afstrepen, maar deze stad vraagt eigenlijk om een andere benadering. Ga liever een versnelling lager en laat Porto naar ú toekomen. Doe alles op uw gemak. Geniet van een praatje met de locals. Strijk lekker lang neer op een terras. Wat u zult merken: Porto is bekoorlijk, maar ook ruig. Loop maar door de oude volkswijk Ribeira, die tegen de heuvel is opgebouwd. De achterafstraatjes ademen nog precies de sfeer van weleer. Met de plaatsing van dit stadsdeel op de Werelderfgoedlijst in 1995 kwamen fondsen vrij om vele oude panden te restaureren.

De drie mooiste vergezichten van Porto

Wilt u drie tips voor het ervaren van een prachtig panorama? Beklim eerst de Torre dos Clérigos. Deze rijzige, barokke toren uit de 18e eeuw is zelfs vanaf beneden voor iedereen een ijkpunt. Waar u ook staat in de stad, de toren is in beeld. Een tweede plek op sprookjesachtige hoogte is Vila Nova de Gaia. Deze kustplaats met zijn wijnkelders, die ingebed ligt in Porto, prijkt op een heuvel. Wie kijkt er niet graag breed uit over de stad met een glaasje zonnige port in de hand? Voor een derde adembenemende blik op de highlights van Porto: maak een wandeling over de Ponte Dom Luis I. De charmante ijzeren brug is in dezelfde tijd gebouwd als de Eiffeltoren. Het uitzicht vanaf de Ponte is fantastisch.

Azulejos waar u maar kijkt

Azulejos, de Portugese wit met azuurblauwe tegeltjes, vindt u overal terug als u de bezienswaardigheden in Porto bekijkt. In kerken en kloosters, maar ook gewoon langs de straten, zijn de frisse tegeltjes te zien. Soms gaat het om moderne toepassingen, vaak ook om antieke azulejoskunst. De kerk Igreja do Carmo is wat dit betreft een echte publiekstrekker. Op de zijmuur is een grote voorstelling te zien die is gemaakt met de tegeltjes. Andere prachtige bouwwerken met azulejos zijn de kapel Capela das Almas en het treinstation São Bento. Koopt u ook minstens één zo’n tegeltje als aandenken aan Porto?

Porto

Nog meer geweldige bezienswaardigheden