Ribeira

De bijzonder interessante wijk Ribeira beslaat het oude centrum van Porto en staat sinds 1996 in haar geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ribeira, dat op de noordoever van de rivier de Douro tegen de rotsen ligt, is een aaneenschakeling van lieflijke kleine steegjes en nauwe straatjes. Hier leeft het oude Portugal. U loopt er niet doorheen zonder tientallen foto’s te hebben gemaakt van authentieke huisjes, wapperend wasgoed en kleurige details.
Het is er zowel overdag als ’s avonds levendig druk en u vindt vele restaurantjes en uitgaansgelegenheden in deze buurt.
Ribeira ademt de sfeer van een roemrijk verleden. De gebouwen en huizen die hier staan, stammen nog uit de Middeleeuwen. Vanaf de kade vertrokken in de 15e eeuw grote schepen op expeditie, wat Portugal een slinger de Gouden Eeuw in gaf.
Decennialang werd Ribeira nogal verwaarloosd. Echter, toen de wijk op de Werelderfgoedlijst terechtkwam heeft dat ervoor gezorgd dat er gelden vrijkwamen voor renovatie. Er is al veel opgeknapt in de buurt, en men is nog steeds bezig alles te verfraaien. De hele wijk wordt net zo mooi als het deel dat nu al aan de kade kleurig ligt te glimmen in de zon.