New York stedentrip beste musea (1)

Deze musea mag je niet missen tijdens een bezoek aan New York

Ben je een echte museumliefhebber, of vind je het gewoon tof om mooie en bijzondere dingen te zien? Voor elk wat wils vind je hier de beste, mooiste, hipste musea in New York.

tijdens je verblijf in New York is het zeker de moeite waard om een of meerdere musea te bezoeken. We hebben een top-7 gemaakt. Welk museum staat bij jou bovenaan?

1. MoMA (Museum of Modern Art); dagvullend uitje

Moma Museum in New YorkVan een helikopter aan het plafond tot soepblikken van Andy Warhol, van De Sterrennacht van Van Gogh tot Totem van Keith Haring. Het Museum of Modern Art is boordevol met topstukken uit de moderne kunst waar je ooit weleens over hebt gehoord. Naast de 200.000 kunstwerken heeft het museum ook een enorme audiocollectie. Je brengt hier gemakkelijk een dag door. En vergeet vooral niet de MoMa Design Store te bezoeken.

Adres: 11 West 53 Street, New York

 

2. Guggenheim Museum; wereldwerken van Picasso, Kandinsky en meer

Guggenheim Museum New YorkMet haar spiraalvorm misschien wel één van de meest iconische gebouwen ter wereld. Architect Frank Lloyd Wright ontwierp het gebouw op deze manier, zodat bezoekers hun ontdekkingstocht van de 20e & 21e eeuwse kunst bovenaan kunnen beginnen en langzaam via de wenteltrap afdalen langs exposities van de meest vooruitstrevende kunstenaars. De architectuur is op z’n minst zo bijzonder als de Picasso’s, Kandinsky’s en Chagalls die het museum herbergt. Trek voor je bezoek aan het Guggenheim Museum minstens een halve dag uit. Het museum is gesloten op donderdagen.

Adres: 1071 Fifth Avenue, New York

 

3. Neue Galerie; Duitse topkunst in New York

Hier vind je topstukken uit de Duitse en Oostenrijkse kunst en cultuur. Vroeger de woning van Mrs Cornerlius Vanderbilt, weduwe van één van rijkste mannen van New York, vandaag de dag een klein museum in prachtig pand aan de upper east side van de stad. Van Gustav Klimt tot Otto Wagner en een rijke vertegenwoordiging van de Bauhaus collectie. Een aardig detail is, dat je de beste Sachertorte van New York vindt in Café Sabarsky op de begane grond. Het museum is gesloten op dinsdagen en woensdagen.

Adres: 1048 Fifth Avenue, New York

 

4. Whitney Museum of American Art; aanstormend artistiek talent

Whitney Museum of American ArtIn dit hypermoderne pand, ontworpen door architect Renzo Piano, aan de High Line gaan zo’n 18.000 kunstwerken schuil van bijna 3.000 Amerikaanse kunstenaars uit de 20e en 21e eeuw. Een mooie weerspiegeling van de Amerikaanse kunstscene met de meest uiteenlopende vormen van artistieke expressie. Beroemd is de jaarlijkse Whitney Biennial waar jonge en onbekende artiesten in de belangstelling staan. Het museum is gesloten op dinsdagen.

Adres: 99 Gansevoort Street, New York

 

5. New Museum of Contemporary Art; voor liefhebbers van onconventionele kunst

Beter bekend als ‘The New Museum’, is een niet te missen adres om kennis te maken met de New Yorkse hipstercultuur.

Het gebouw is een belevenis op zich. Het heeft nogal een opvallende gevel. Het is 7 verdiepingen hoog, gebouwd van glimmende witte dozen en ontworpen door Japanse architecten Sejima en SANAA.  De inhoud is minstens zo spannend. Het museum biedt vooral onconventionele kunst en veel nieuwe kunstenaars worden na hun podium in The New Museum grote namen. Het museum is gesloten op maandagen.

Adres: 235 Bowery, New York

 

6. MAD (Museum of Arts and Design); Mode en design in overvloed

MAD museum new yorkEen groot museum op het gebied van mode, design en sieraden. Het gebouw heeft een controversieel uiterlijk met ramen die het woord HI lijken te vormen (en een prachtig uitzicht bieden vanuit het restaurant op de 9e verdieping). Het museum richt zich op de wijze waarop getalenteerde en innovatieve kunstenaars de wereld om ons heen transformeren, door middel van processen die variëren van ambachtelijk tot digitaal. Het museum is gesloten op maandagen.

Adres: 2 Columbus Circle, New York

 

7. The Morgan Library & Museum; klein maar uniek

Eén van de leukste kleine musea van New York. Het Madison Avenue gebouw werd ooit bewoond door de steenrijke Amerikaanse bankier J.P. Morgan en elf jaar na zijn dood in 1924 werd zijn privécollectie met o.a. Rembrandts een openbaar instituut. De meest indrukwekkende ruimte is ongetwijfeld de bibliotheek beschilderd met fresco’s. Het museum is gesloten op maandagen.

Adres: 225 Madison Avenue in 36th Street, New York

 

Museumkaart in New York

Toegang tot de musea in New York is niet gratis. Houd rekening met een gemiddelde prijs van $25,- Als je van plan bent om lekker onbezorgd een aantal musea te gaan zien, dan is de aanschaf van een New York Pass of een Sightseeing Pass een absolute aanrader! Hiermee bezoek je niet alleen onbeperkt musea, maar ook nog tal van andere bezienswaardigheden in New York.