Het beste weer in Rome vind je in deze maanden

Veel zien en liever geen zere voeten? Neem vooral een paar gemakkelijke wandelschoenen mee! Alleen al om de kinderkopjes, waarmee de straten hier ongelijk bestraat zijn. Het oogt prachtig en authentiek, maar je zult merken dat het lopen op de lange duur niet heel comfortabel voelt als je de hele dag een schoen met hak draagt. Rome staat borg voor groot genot om doorheen te struinen, zeker bij mooi weer.

Wanneer is het mooi weer?

Eigenlijk zijn bijna alle maanden van het jaar geschikt voor een stedentrip Rome, hoewel je juli en augustus beter kunt vermijden. Het is er dan erg heet; de temperatuur kan oplopen tot veertig graden en bovendien hebben de Italianen dan vakantie. Het voor- en najaar zijn qua weer de beste periodes voor een bezoek aan Rome. ’s Avonds koelt het weliswaar af, maar overdag kun je nog heerlijk op een terras zitten. De winters zijn, met een gemiddelde temperatuur van dertien graden, vrij zacht.

Weer Rome

Wat maakt Rome zo bijzonder?

Het is een stad van uitersten. Van nauwe steegjes en majesteitelijke pleinen, van groot en imposant tot aan klein en verscholen. Waar je in Rome ook gaat of staat, om elke hoek wacht een nieuwe verrassing. Variërend van kleine ornamentjes aan gevels tot grote beelden en fonteinen. Niet verwonderlijk, als je bedenkt welk een rijk verleden deze stad kent. Eigenlijk is de stad één groot openluchtmuseum. En ben je het rumoer even moe, dan is het heerlijk lopen onder de bruggen door langs de oever Tiber. Het stadgedruis raakt dan steeds verder weg en je hoort dan enkel nog het bruisen van de rivier. Wis je trouwens dat Rome is opgenomen in onze Bucketlist reizen top 5?

Rome fontein

Wandelen door Rome

Het leukste is om onbevangen te gaan wandelen, langs de vele kerken, het indrukwekkende Forum Romanum, Circus Massimo, Piazza Navona, Campi di Fiori, het Pantheon, het Colosseum, de Trevi-fontein en de Spaanse Trappen. En natuurlijk, het Vaticaan. Rome heeft eigenlijk alles wat je als kunstliefhebber, geschiedkundige, gelovige of stedentripper van een bezoek aan de stad mag verwachten. Het enige verrassende is, dat de stad op het oog misschien een wat morbide en historische façade heeft, maar daarachter tref je een stad die zo bruisend en energiek is. Er zijn maar weinig steden die dat evenaren. Als je tijd hebt, maak dan eens aan het einde van een dag met zonnig weer een wandeling over de Pincio, een heuvel net ten noorden van de stad en geniet hier van zonsondergang met Rome aan je voeten. Een weergaloos uitzicht wat je niet snel zult vergeten.

Sta je al in de startblokken met je loopschoenen om Rome op een andere manier leren kennen?