badhuizen Boedapest

Pure ontspanning in de badhuizen van Boedapest

Ben je wel eens in een badhuis in Boedapest geweest? Echt een keer doen! Ik denk dat Boedapest de enige stad ter wereld is waar je letterlijk en figuurlijk in bad móet. De stad bevindt zich op een ware heksenketel van meer dan 80 bronnen, waar dagelijks miljoenen liters warm water uitkomen. Geen wonder dat de badcultuur daar zo sterk ontwikkeld is.

Parel aan de Donau

Het punt van herkenning is natuurlijk de Donau, die de stad in tweeën splitst: Boeda aan de linkeroever en Pest aan de rechteroever. Als je door Boedapest loopt en geniet van de vele bezienswaardigheden, zul je zien dat veel monumentale gebouwen herinneren aan de glorietijd van het Habsburgse Rijk. De stad kent veel barok, maar ook talrijke andere bouwstijlen. Bijvoorbeeld het neoclassicistische Nationaal Museum, romantische stijl van de synagoge in de Joodse wijk, de eclectische stijl van de Staatsopera en het Parlementsgebouw en het neoromaanse Vissersbastion in de burchtwijk. Daarnaast heeft ook 40 jaar communisme qua bouwstijl onmiskenbaar haar sporen nagelaten. De interessante mix van verleden tijd en tegenwoordige tijd vind je ook terug in de vele badhuizen die de stad rijk is.

Boedapest Donau

Welke badhuizen moet je zien?

In Boedapest is alles nostalgie, tot en met de badhuizen aan toe. Eén van de oudste en het beroemdste badhuizen is toch wel Gellért. Nergens is de badcultuur zo mooi omlijst als in dit indrukwekkende belle époque gebouw boven op de Gellért heuvel. Een ware eyecatcher van de stad. Voordat je het neobarokke domein van stoom, ijskoude dompelbaden en zwemparadijs betreedt, kun je je onder handen laten nemen door een masseur die grondigheid hoog in het vaandel heeft staan.

De aanwezige generaties onderscheiden zich in de badmode, van felgekleurde strakke zwemkleding tot schaamlapjes onder dikke buiken. Het Széchenyi bad ken je vast wel van de foto’s; beroemd zijn de gepensioneerde mannen die de hele dag schaken op de schaakborden in het warme bronwater. Dit populaire openbare kuurbad ligt midden in het stadspark Városliget. Jong, oud, man, vrouw, arm, rijk … iedereen komt hier om te relaxen. De setting is prachtig, want het bijna honderd jaar oude bad wordt omheind door paleismuren.

Sprookjesachtig badderen

Een unieke ervaring kun je beleven in het alleroudste bad Rudas, daterend uit 1550. Hier kun je in het weekend tot vier uur in de nacht badderen. Als de nacht vordert, zie je verliefde stelletjes uit de bar in het bad verdwijnen naar verscholen plekjes onder de eeuwenoude gewelven. Er worden soms volwaardige Ottomaanse feesten gegeven, compleet met dj’s en buikdanseressen. Boedapest maakt dankbaar gebruik van haar nostalgie en steekt het in een modern jasje.

Boedapest sprookjes

Krijg je al zin om uit de kleren te gaan in Boedapest?