Gdansk overview

Wat te doen in Gdansk, 7 tips

Of ik mee wil op stedentrip naar Gdansk? Eh ja, … natuurlijk, leuk. Nu is ‘leuk’ een woord waar ik niet zo van houd, omdat het zo gemakkelijk is en weinig zegt. Maar voor nu dan toch één keer: leuk! Wat te doen in Gdansk? Ik ga me laten verrassen.

Waar denk je aan bij Gdansk?

Bij Gdansk denk ik aan Danzig, zo heb ik de stad immers ‘geleerd’ in mijn jeugd. Dan denk ik aan de indrukwekkende beelden op televisie van vakbondsleider Lech Walesa met op de achtergrond de kranen van de scheepswerf, waar hij de vakbondsopstand leidde. Verder houdt mijn fantasie eigenlijk op. Oh ja, Gdansk was een hanzestad; het geeft al wat beeld. Ben benieuwd wat ik er ga doen.

Eenmaal daar, kijk ik m’n ogen uit als ik door de Groene Poort het historische centrum binnenloop. De aanblik geeft een beetje Amsterdam gevoel, of Antwerpen. Niet echt verwonderlijk, want – zoals een enthousiaste lokale gids vertelt – Gdansk behoorde in de Gouden eeuw tot één van de rijkste hanzesteden in Noord-Europa. Nederlandse en Vlaamse architecten hebben er lustig op los gebouwd.

huizen Gdansk

Wat te doen in Gdansk?

Een fijne straat om te flaneren is vanaf de Groene Poort via Dlugi Targ naar Dluga (Lange Straat) tot aan de ‘Golden Gate’. Het is een autovrije straat en letterlijk en figuurlijk een juweeltje. Er zijn namelijk opvallend veel winkeltjes waar sieraden van barnsteen verkocht worden. Daarnaast is het vooral veel horeca; van typische lokale kroegen tot Costa voor je koffiestop.  Vooral veel omhoog te kijken tijdens de wandeling, want de imposante panden hebben allemaal verschillende gevels, kleuren en versieringen. Een lust voor het oog!

De rivier de Mottlau stroomt dwars door het historische centrum van de stad. Als je vanaf de Groene poort langs het water gaat, valt je oog onmiddellijk op markante Kraanpoort en gezellige stadse drukte aan de oude haven. Het is fijn om even neer te strijken op een van de vele terrassen aan het water en het leven van de stad aan je voorbij te laten gaan. Een lekker Pools biertje erbij. En oeps … dat kun je enkel bestellen in halve liters.

Gdansk terras

Verrassende bezienswaardigheden in Gdansk

De grootste verrassing vind ik een bezoek aan het Europese Solidariteitsmuseum. De beroemde scheepswerf die ik kende van televisie, herbergt nu dit museum. De kranen van toen, zijn eervol intact gebleven. Dus eigenlijk gelijk een vertrouwd beeld zodra je het terrein betreedt. De permanente expositie neemt je interactief mee door de opkomst en ondergang van het communisme in Polen. Wat hier de meeste indruk op mij maakt, is het feit dat ik daar rondloop met een lokale gids; een moderne pittige vrouw van mijn eigen leeftijd en dat zij en passant bij verschillende beelden relaxed refereert aan haar jeugd; hoe zij vroeger met haar moeder in de rij moest staan bij de winkels om uiteindelijk ernaast te grijpen, als zij eenmaal aan de beurt waren. Ook die wachtrijen herinner ik me nog van televisie. Je ervaart een soort wake-up call als je je realiseert dat deze eigentijdse vrouw een heel ander soort leven achter de rug heeft.

Nog een verrassing is het strand. Voor een habbekrats reis je met de trein in zo’n 20 minuten naar de aangrenzende badplaats Sopot. Met haar prachtige Grand Hotel en langste houten pier van Europa (511,5 meter) voel je je hier de grandeur van weleer. Mondain op z’n Pools.

Ook zin in zo’n verrassende stedentrip? In minder dan 2 uur vlieg je naar Gdansk.

Als ik je alvast 7 tips mag geven wat in elk geval te doen: het Europese Solidariteitsmuseum, de badplaats Sopot, de Lange Straat (Dluga), Dlugie Pobrzeze langs de oever van de Mottlau, bier- en eetcultuur in Restaurant en Brouwerij PG4, Gdansk Historisch Museum en de Maria Basiliek. Veel plezier!