Ontdek de leukste plekken in Wenen met deze tips

Naast een rijkdom aan traditie en bezienswaardigheden kent Wenen ook moderne tot zelfs bizarre kunst en is de stad tegenwoordig ook de scene van trendy mega-evenementen. Wenen is een stad voor jonge mensen en mensen die zich jong voelen. Trends worden hier geboren! Ofwel, tips voor Top Spot Wenen.

Wenen, traditioneel of trendy?

Wenen is een indrukwekkende barokke stad met koninklijk en keizerlijk décor. Eigenlijk één groot imperiaal monument. Dat Wenen juist een heel trendy stad is, zou je niet verwachten. De stad oogt traditioneel, maar onderliggend vind je een Wenen dat je nog niet kent!
Trams zijn door kunstenaars fraai gedecoreerd, complete stadswijken zijn opgeluisterd met creatieve uitingen van allerlei aard. De traditionele historische keizerstad heeft zich verrijkt met een levendige en attractieve flair.

8 Tips om Wenen te ervaren:

1. Freihausviertel, de hipste wijk van Wenen

Kunst van aanstormend talent is te vinden in het Freihausviertel in het 4e ‘Bezirk’ (Schleifmühlgasse), een levendige plek waar de creatieve scene bijeenkomt en waar je galerieën en kleine designerwinkels vindt. Deze voormalige arbeiderswijk met haar vele jugendstil panden ligt tussen de Wiedner Hauptstrasse en de gezellige Naschmarkt.

2. MuseumsQuartier, oog in oog met kunst

Wenen samen

Voor liefhebbers van kunst is het MuseumsQuartier een absolute aanrader. Hier vind je het Leopold Museum, dat de privécollectie van Rudolf en Elisabeth Leopold herbergt, waaronder een groot aantal werken van Egon Schiele en Gustav Klimt. In het Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig (MuMok) sta je oog in oog met een omvangrijke verzameling 20e-eeuwse kunst. En tenslotte De Kunsthalle Wien, een gemeentelijke expositieruimte voor moderne en hedendaagse kunst. Je vindt dit complex in en rondom de gebouwen van de voormalige koninklijke stallen van de Hofburg.

3. De Ringstrasse, traditioneel Wenen

Een ultieme tip om Wenen in volle glorie te zien. Pak de tram, of wandel over de Ringstrasse. Langs deze keizerlijke avenue zie je de mooiste gebouwen, zoals het Rathaus, de Staatsoper, de Votiv Kirche, maar ook het groene Stadtpark, monumenten en standbeelden van grootheden van weleer.

4. Architectuur, een veelheid aan stijlen

Wenen heeft met haar rijke traditie zoveel bezienswaardigheden met even zoveel verschillende stijlen. Zo vind je de Stephansdom, een belangrijk gotisch bouwwerk in het hart van de stad. Het paleizencomplex de Hofburg, ooit de winterresidentie van de Habsburgse keizers, is door de eeuwen heen steeds uitgebreid en doordoor zijn er verschillende stijlperiodes te ontdekken.
De diversiteit in architectuur vind je ook weerspiegeld in de verschillende hotels in Wenen, van design tot het toppunt van traditie in het wereldberoemde Hotel Sacher. Jazeker … dat van die gelijknamige Torte.

5. Hundertwasserhaus, een ware blikvanger

In de categorie architectuur is het Hundertwasserhaus op z’n minst bijzonder. Friedensreich Hundertwasser wilde een droom verwezenlijken, namelijk een huis ontwerpen met een geweldige architectuur waarin mensen kunnen wonen en zich vrij kunnen voelen.
Het resultaat is een kleurrijk en volledig asymetrisch huis, zonder rechte lijnen en vlakken maar met kronkelige gangen en met veel groen: 250 bomen en struiken groeien op de terrassen die bij het huis horen. Absoluut een bezoek waard!

6. Schloss Schönbrunn, op de Werelderfgoedlijst

Misschien wel Oostenrijks bezienswaardigheid nummer één. Zeer indrukwekkend, niet alleen het slot met haar roemrijke Schlosskonzerte, maar ook de prachtige tuinen en het uitzicht over de stad vanaf de Gloriette. Er zijn zo’n veertig zalen opengesteld voor bezichtiging. Eén daarvan is de Spiegelzaal, waar Mozart als kleine jongen van zes jaar optrad voor de keizerin Maria Theresia.

7. Staatsoper of Volksoper

Wenen Opera

Een avondje opera is echt wel Wenen op z’n best. Wenen is immers de wereldhoofdstad van de muziek. Nergens ter wereld hebben zoveel beroemde componisten gewoond als in Wenen. Het wereldberoemde Philharmonisch Orkest is gehuisvest in de Staatsoper. En in de Volksoper worden opera’s, operettes en musicals worden opgevoerd. Zo’n sjiek avondje uit is een heerlijke ervaring voor ogen en oren.

8. Wiener Schnitzel of ‘Naschen’?

Als je aan Wenen denkt, denk je toch al snel aan de Wiener Schnitzel, Weense koffiehuizen en Heurigen (wijnlokalen). En dat klopt, want die zijn inderdaad volop te vinden. Maar naast de traditionele Weense keuken zijn ook de Mediterrane en de Aziatische keuken erg populair. Te gek voor een snelle hap is de Naschmarkt. Hier vind je meer dan 100 marktkraampjes en restaurants voor een kleurrijk culinair aanbod, variërend van Weens tot Indiaas, van Vietnamees tot Italiaans. Hier is het gezellig ‘Naschen’ aan een ‘Steh-Tisch’ met een glaasje wijn erbij. Op zaterdag is de Naschmarkt met de reusachtige vlooienmarkt trefpunt voor het jonge publiek en is o.a. de bar ‘Deli’ (in het midden van de markt) één van de favoriete ontmoetingsplaatsen.
Oh ja … en de lekkerste Wiener Schnitzel eet je in Glacis Beisl!

Voeg bij deze tips een vleugje Wiener Gemütlichkeit en je hebt voldoende ingrediënten die een stedentrip naar Wenen onvergetelijk maken.