Koninklijk Paleis

Aan de zuidkant van de Burchtheuvel, het oude stadshart in het stadsdeel Boeda, staat het grote Koninklijk Paleis. Vanuit Pest, aan de andere kant van de Donau, kunt u het mooi in zijn geheel op de foto krijgen. Het Paleis zoals het er nu uitziet kreeg pas vorm na de Tweede Wereldoorlog, toen het helemaal werd gerestaureerd. Het gebouw was namelijk zwaar beschadigd geraakt in de oorlog, toen in Boedapest hevig werd gevochten tussen Duitsers en Russen. Maar ook in eerdere jaren en eeuwen hebben op deze plek burchten gestaan, waarvan de oudste dateert uit de 13e eeuw. Dankzij de lange en veelbewogen geschiedenis, kunt u vandaag de dag elementen van barok tot neorenaissance en Jugendstil terugvinden in de driehonderd meter lange gevel.
De Nationale Bibliotheek en een aantal belangrijke Hongaarse musea hebben een plek binnen de muren van het Koninklijk Paleis. De Nationale Galerie bijvoorbeeld, die een veelzijdig beeld geeft van de geschiedenis van de Hongaarse kunst. Het Historisch Museum ligt en staat vol met opgegraven artefacten die de bodem van Hongarije in de loop der tijd heeft prijsgegeven. Ook moderne kunst vindt u binnen de muren van het Paleis, in het Ludwig Museum.
Er is nog veel meer moois te zien op de Burchtheuvel. Dwaal kriskras door de oude straatjes en steegjes en stuit op het meest indrukwekkende cultuurgoed.