Parlementsgebouw

Het Parlementsgebouw van Boedapest ligt glorieus te stralen aan het water, op de linkeroever van de Donau. De Hongaarse regering doet hier zijn werk en er worden met regelmaat buitenlandse staatshoofden ontvangen. Het Parlementsgebouw is een geweldig complex, dat gerust gerekend mag worden tot de groten der aarde. Het symmetrische bouwwerk in gotische stijl valt aan de buitenkant op door zijn vele galerijen, de monumentale trappen die naar de ingang leiden en de ronde koepeltoren. Binnen is alles zo niet nog mooier. De vele gangen en zalen blinken van het goud en de halfedelstenen, en er hangt fenomenale kunst aan de muren van belangrijke Hongaarse kunstenaars.
De beschrijving van het gebouw vraagt dringend om het noemen van een paar getallen. Houdt u vast: het Parlementsgebouw beslaat in zijn totaliteit bijna 18.000 vierkante meter. Van 1885 tot 1902 werd gewerkt aan het realiseren ervan, onder leiding van architect Imre Steindl. Het gebouw is onderverdeeld in 691 verschillende ruimten, is 268 meter lang en 118 meter breed. Om de grote ronde koepel heen staan 20 kleinere torens, er zijn 29 trappenhuizen in het gebouw en buiten staan wel zo’n 250 standbeelden. Als klap op de vuurpijl is binnen meer dan 40 kilo bladgoud in versieringen verwerkt.
Dat wil u wel eens met eigen ogen zien? Dat kan, al is het bezoeken van het Parlementsgebouw aan strenge regels gebonden. Er zijn rondleidingen te boeken die drie kwartier duren. Het beste kunt u de kaarten ruim van tevoren bestellen. Dan nog is het nooit helemaal zeker of u op de afgesproken dag en tijd terechtkunt, want belangrijke onverwachte activiteiten in verband met het landsbestuur gaan voor. Deze kunnen op het laatste moment ineens worden ingepland.