Ponte Vecchio

De oude brug Ponte Vecchio is hét symbool van Florence. Deze brug over de rivier de Arno vindt u op alle ansichtkaarten terug. De Ponte Vecchio (spreek uit ‘pontevekkio’) is de oudste brug van de stad en u ziet hem pas goed als u er daadwerkelijk op staat. Aan beide kanten wordt de brug namelijk geflankeerd door huizenrijen die nog uit de Middeleeuwen stammen. Destijds was er binnen de stadsmuren zo weinig ruimte om te wonen, dat men zelfs op de bruggen huizen bouwde.
Ponte Vecchio heeft heel wat meegemaakt in de loop der tijd. Omdat de brug een strategische overgang vormde van de ene kant van de stad naar de andere, was ze vaak aanleiding voor spelletjes van macht en prestige. Zo vond Cosimo I de’ Medici, die halverwege de 16e eeuw groothertog van Toscane was, het niet fijn dat hij en zijn familie tussen het gewone voetvolk moesten lopen om de rivier over te steken. In die tijd kwamen drommen mensen namelijk af op de slagers, leerlooiers en smeden die hun zaken deden op de brug. De groothertog liet daarom hoger boven de oorspronkelijke Ponte een overdekte passage bouwen, de Corridoio Vasariano, waarover hij en zijn familie ongezien van de ene kant van de rivier naar de andere konden gaan. U ziet dat de passage met een kronkel om de Manellitoren heenloopt die op de brug staat. De familie die deze toren in bezit had, wilde namelijk absoluut niet dat hij werd afgebroken omwille van de bouw van de passage.
Wie nu over de Ponte Vecchio slentert, komt vooral handelaren van goud, zilver en juwelen tegen die de plaats hebben ingenomen van oude ambachtslieden. Toeristen hangen over de reling tussen de woningen om van het uitzicht over de Arno te genieten. In het midden van de brug staat de buste van de beeldhouwer en goudsmid Cellini, die de trots en hoogmoed van het oude Florence belichaamt.