Eetgewoonten

U wilt vast graag een paar keer uit eten tijdens uw stedentrip? Dan bevindt u zich in goed gezelschap. De New Yorkers gaan ook graag buiten de deur eten en wat dat betreft kunt u zich prima uitleven in New York. Met de keuze uit zo'n 20.000 restaurants moet er voor u zeker iets bijzitten. U kunt er Amerikaanse, Franse, Mexicaanse, Thaise, Chinese en vele andere gastronomische uitstapjes maken.

Vol bord
De meeste New Yorkers eten tussen 19:00 en 21:00 uur. Het is dan gezellig druk in de restaurants maar reserveren is meestal niet nodig. Mocht u bij een populair restaurant gaan eten, houdt dan rekening met een wachttijd. Bij binnenkomst tekent u de wachtlijst en geniet u van een drankje totdat er een tafel vrij is. U zult waarschijnlijk versteld staan van de hoeveelheid voedsel op uw bord. Amerikanen staan erom bekend dat ze grote eters zijn en daar houdt men in restaurants natuurlijk rekening mee. U komt dus zeker niets tekort.
Mocht u een fooi willen geven, geef dan bij voorkeur een tip van vijftien tot twintig procent: voor veel medewerkers in de bediening is de fooi een belangrijke en noodzakelijke aanvulling op hun salaris.

Streetfood en fastfood
In Amerika en met name New York is het normaal dat eten veelvuldig in karretjes en kraampjes op straat wordt verkocht, de term “streetfood” is er ingeburgerd. Zo zijn een hotdog en een New York pizza, de lokale specialiteiten, op heel wat straathoeken te koop. Natuurlijk staat New York ook bekend om zijn fastfood: voor een snelle hap loopt u binnen bij een van de vele vestigingen van Macdonalds, Kentucky Fried Chicken of een andere fastfoodketen.

Ontbijt, lunch en diner
Amerikanen houden van een stevig ontbijt. Zij eten dat bij voorkeur thuis en nemen er, als het even kan, de tijd voor. Het traditionele Amerikaanse ontbijt bestaat uit cornflakes, wafels of donuts, gebakken eieren, spek en pannenkoeken.
De Amerikaanse lunch is een stuk uitgebreider dan de Nederlandse: men gaat er echt voor zitten en van een simpel broodje kaas of ham is geen sprake. U moet er ook niet van opkijken als u naast uw omelet nog patat of salade krijgt geserveerd. Bij het diner zijn veel Amerikanen niet gewend veel groente te eten. Als u dit toch graag wilt moet u er expliciet om vragen.

Lokale drankjes
De Amerikanen zijn niet alleen dol op eten maar ook op drinken en dan het liefst in goed gezelschap en buiten de deur. De New Yorkers zijn dus vaak 's avonds te vinden in loungebars of cafés en 's zomers op het terras. Ze drinken bijvoorbeeld graag een glas whiskey of bestellen een typisch Amerikaanse Schnaps, een zoete likeur. U kunt kiezen uit vele verschillende smaken, bijvoorbeeld anijs, abrikoos, kersen, pepermunt en zure appel...maar dan mierzoet!
Wilt u nog zo'n lekker New Yorks borreltje proberen? Bestelt u dan eens een Southern Comfort. Dit is een kruidige, fruitige likeur die wordt gebrouwen volgens een geheim recept. In ieder geval proeft u whiskey, sinaasappel, perzik, suiker, kaneel en vanille. Het percentage alcohol ligt ongeveer op 40%.