Quatorze Juillet

Quatorze Juilliet (14 juli) is de nationale feestdag in Frankrijk. Traditioneel wordt het gevierd met een aantal professioneel geregisseerde vuurwerkshows: deze zijn heel mooi om bij stil te staan. Ook de kinderen lopen de hele dag met vuurwerk op zak, zoals bij ons op oudejaarsdag. Schrik niet: de Franse rotjes zijn heel wat minder luidruchtig dan de Nederlandse!

Een stukje geschiedenis
In het jaar 1789 bestormde een woedende menigte de gevangenis La Bastille en met de bevrijding van de gevangenen werd officieel de Franse Revolutie een feit. De koning en zijn familie, wiens rijkdom en weelde een doorn in het oog waren van de straatarme bevolking, werden onthoofd. Sindsdien is Frankrijk een republiek en daar zijn de Fransen nog steeds erg trots op. Vandaar het grote feest.

Festiviteiten in Parijs
Vandaag staat Parijs bol van de festiviteiten. De dag wordt officieel ingeluid met een militaire parade over de Champs-Elysées, waarbij afdelingen van het gehele Franse leger aan de president voorbijtrekken om hem te groeten. De rest van de dag zult u overal de kleuren van de Franse vlag tegenkomen en een massa uitgelaten, vrolijke mensen. Overal kan gefeest worden en natuurlijk gegeten. Echt Frans zijn de feesten die worden georganiseerd door de brandweerkazernes door het hele land: daar kan door jong en oud gedanst worden. Zo'n feest heet nog steeds, met een chique woord: "le bal".

Waar: Diverse locaties
Wanneer: 14 juli