Praag tips

Met deze tips ontdek je een andere kant van Praag

Wist je dat Praag betoverend mooi is? Dat komt omdat de stad nauwelijks is aangetast door oorlogsgeweld. Je zult dan ook verrassend weinig nieuwbouw ontdekken. Het decor is vooral romantisch, maar daarnaast ook zeker eigentijds. Ik neem je mee met wat tips door deze charmante stad.

Hoe verplaats je je in Praag?

Met zoveel moois om je heen zou het jammer zijn als je het centrum van Praag niet te voet verkent. Bovendien is de binnenstad is vrij compact, zodat je de meeste bezienswaardigheden gemakkelijk lopend kunt bereiken. Heb je genoeg van het lopen, dan kun je de tram, metro of bus nemen. De metro is het snelst. Een tip is om een van tevoren aangeschafte openbaar vervoer kaart op zak te hebben! Echt superhandig. Onbeperkt gebruik maken van alle tram-, bus- en metrolijnen binnen de stad én zelfs te gebruiken van en naar de luchthaven.

Praag stad

Wat valt er allemaal te zien?

In het kader van haar historie heeft Praag een groot aantal bezienswaardigheden! Om te beginnen – wat je in alle boekjes met tips vindt – het Oude Raadhuis met de astronomische klok. Hier begint op elk heel uur een processie van 12 kleine heiligenbeeldjes, de apostelen, vanuit een klein verborgen deurtje in de wijzerplaat.
De wijk Mala Strana grotendeels afgebrand in 1541 en in barokstijl weer is opgebouwd.

De St. Nicolaaskerk met koperen koepel. Aardig detail over de toren van St. Nicolaaskerk is, dat deze in de communistische tijd één van de uitkijkposten van de geheime dienst was om de Amerikaanse ambassade in de gaten te houden. Eén van de bekendste monumenten van Praag is de Karelsbrug. De brug wordt geflankeerd door 30 heiligenbeelden en beeldengroepen van zandsteen. Hoewel de meeste replica’s zijn, zijn ze prachtig om te zien.

Praag Karelsbrug

De Praagse burcht, een attractie op zich.

Het stadsbeeld wordt gedomineerd door de schitterende Praagse Burcht in de wijk Hradčany. Het is een van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld. Alleen de voorzijde is al een halve kilometer lang. Binnen de muren van de vesting vind je paleizen, kerken, kloosters, musea, tuinen en historische straatjes. Het meest opvallende gebouw is de St. Vituskathedraal, waarvan de torens overal bovenuit ziet steken. President Havel hield hier z’n kantoor. Hij was ook degene die de kostuumontwerper van de film Amadeus had gevraagd om de wachters van nieuwe pakken te voorzien. De saaie pakken uit de communistische tijd werden vervangen door mooie blauwe theaterpakken. Je kunt ze goed bekijken tijdens de wisseling van de wacht die elk uur plaatsvindt. Wil je er rustig rondstruinen, dan je de burcht het beste aan het begin of einde van de dag bezoeken.

Tegen de burcht aan ligt het ‘Gouden straatje’. Hier vind je kleurige, piepkleine huisjes uit de 16e eeuw. Het straatje is één van de meest geliefde foto-objecten van Praag. De huisjes werden ooit gebruikt door goudsmeden. Franz Kafka woonde er in het blauwe huisje met nummer 22.

Kleine huisjes Praag

Wat mag je eigenlijk niet missen?

Als laatste nog wat ‘must-see’ tips. De oude Joodse begraafplaats en het Joodsmuseum zijn bijzondere bezienswaardigheden in voormalige Joodse wijk Josefov. Op de begraafplaats werden de graven nooit verwijderd, waardoor de doden in lagen boven elkaar werden gelegd. Heel bijzonder, rommelige begraafplaats en zoveel oude grafzerken op en door elkaar.
Het Clementinum, oorspronkelijk een Jezuïetenklooster en nu Nationale Bibliotheek, is na de Praagse Burcht het grootste gebouw in de stad. De toren bovenop dit barokke juweel is beroemd geworden door de wetenschappers Tycho Brahe en Johannes Kepler, die hier tussen 1600 en 1612 de posities van de planeten bestudeerden.

Het Museum of Communism geeft een schokkend beeld van de het leven onder dit regime. Vooral de nagebouwde verhoorkamer en de film aan het einde van de tentoonstelling zijn indrukwekkend. Dan, als laatste tip, de stad onder de stad! Praag is 800 jaar geleden gebouwd op fundamenten van een veel oudere stad. Feitelijk ligt er onder de Praagse straten nog een stad verborgen: een systeem van talloze met elkaar verbonden gangen en ruimtes. Hier zijn in de jaren 50 honderden bunkers gebouwd. Deze ondergrondse stad is te bezoeken met Praag Underground Tour en begint bij de Astronomische klok.

Zonder tekort te doen aan alle toeristische hoogtepunten die ik hier niet heb genoemd, zorgen deze juweeltjes voor een onvergetelijke stedentrip aan prachtig Praag.