Karelsbrug

De Karelsbrug is vernoemd naar keizer Karel IV en een gotisch bouwwerk met verfijnde barokversieringen. De brug is één van de bekendste monumenten van Praag. Het is de oudste brug over de Moldau en tot 1842 ook de enige. Vroeger verschafte hij toegang tot Praag en tegenwoordig linkt de Karelsbrug alle historische bezienswaardigheden van de stad aan elkaar.

Duizend-en-één-nacht
De brug is 550 meter lang, 10 meter breed, 16 meter hoog en wordt geflankeerd door 30 heiligenbeelden en beeldengroepen van zandsteen. De beelden zijn vanaf de 17e eeuw aan de stad geschonken door invloedrijke personen. Op de brug kunt u voor van alles terecht. U kunt er dikke wollen truien en kettinkjes kopen en er karikatuurtekeningen laten maken. Tijdens de wandeling over de brug wordt de ambiance vaak opgeluisterd met muziek, want vele straatmuzikanten brengen hier vrolijke deuntjes ten gehore. 's Avonds is het uitzicht vanaf de brug over de rivier bijzonder romantisch, als in een sprookje van duizend-en-één-nacht.

Beelden en bruggentoren
Omdat in 1342 de oude Judithbrug werd verwoest door een grote overstroming, besloot keizer Karel IV tot de bouw van deze Karelsbrug. Hij is opgebouwd uit ambachtelijke zandsteenblokken, volgens de verhalen verstevigd met het eiwit van duizenden eieren. De vele heiligenbeelden werden er pas eeuwen later neergezet en de meeste die u nu ziet zijn replica's. De beelden van St.-Luitgarde en van St.-Johannes Nepomuk worden over het algemeen als de topstukken beschouwd. Ook de oude middeleeuwse bruggentoren is een belangrijke toeristische trekpleister.

Adres: Križovnická
Metro: Staromestská/Malostranská