Stadhuis

U vindt het opvallende, bonte Stadhuis op het Oude Stadsplein. Het werd in 1338 gebouwd omdat er een plek moest komen waar de eerste, kersverse gemeenteraad moest kunnen werken. In de eeuwen daarna werden er steeds nieuwe stukken aangebouwd en inmiddels is het Oude Stadhuis een kleurig samenraapsel van gotische en renaissancistische gevels. Na Duitse bombardementen in 1945 werd het Stadhuis grondig gerestaureerd.

Een Praagse held
Op het Oude Stadsplein treft u het standbeeld van Jan Hus. Hij was priester en professor en verbonden aan het hof als biechtvader. Hij durfde het aan, het katholieke gezag en de geldzucht van de kerkvaders ter discussie te stellen en werd daarvoor in 1415 ter dood veroordeeld. Hij is nog steeds een Praagse held. In de prachtige huizen rond het plein woonden voorheen belangrijke burgers. Ook vandaag de dag is het het prijzigste gedeelte van de stad en er zijn nu winkels en chique restaurants gevestigd.

Astronomische Klok
Indrukwekkend is de Astronomische Klok aan de gevel van het Stadhuis. Op elk elk vol uur kunt u getuige zijn van een bijzonder schouwspel: de processie van de twaalf apostelen, poppetjes die in beweging komen in het bovenste gedeelte van de klok. Het verhaal gaat dat de klokkenmaker door de raadsleden blind werd gemaakt om er voor te zorgen dat hij nooit meer een mooiere klok elders zou kunnen maken.

Adres: Betlémské námestí 251/2
Metro: Staromestská