Slot Troja

Slot Troja ((Trojský zámek) werd in de 17e eeuw gebouwd voor graaf Václav Vojtìch Šternberg, die met dit weelderige paleis indruk wilde maken op de Habsburgers. De fresco's, rijk aangebracht op de wanden en plafonds, zijn een lust voor het oog.

Titanen en goden op de trap
Voor het ontwerp en de bouw van slot Troja werd een Franse architect ingevlogen, Jean-Baptiste Mathey. Een van de mooiste bezienswaardigheden van het slot is de ovale bordestrap die van de hoofdingang naar de Franse tuinen leidt. De trap is versierd met standbeelden van titanen en goden in barokke stijl. Het kasteel doet ook dienst als afdeling van het Praags Stadsmuseum, met een grote collectie glaswerk en 19e-eeuwse schilderijen uit de privécollecties van de Tsjechische adel.

Buitenhoven naar Frans ontwerp
Na een rondgang door het paleis moet u zeker de tuinen niet overslaan. Via de in het oog springende trap betreedt u de buitenhoven die zijn ingericht naar Frans ontwerp. Symmetrie, orde en regelmaat voeren er de boventoon en het landgoed is in prima staat. Als u niet genoeg krijgt van het buiten zijn, kunt u nog uitwijken naar de naastgelegen hortus botanicus of de dierentuin.

Adres: Trojského Zámku 1
Metro: C, Nádraží Holešovice, daarna bus 112.
Openingstijden: apr-okt di-do za-zo 10.00-18.00 uur, vr 13.00-19.00 uur
Prijzen: CZK 120,-
(openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)