Genoeg bezienswaardigheden in Keulen.

De Dom bepaalt het beeld, maar Keulen heeft veel meer bezienswaardigheden zoals de St. Andreas en St. Pantaleon kerk. Liefhebbers van kunst en historie kunnen zeker terecht in het WallrafRichartz-Museum.

Op reis naar gezellig, levendig Keulen

Verrassende publiekslieveling is het Duitse Keulen, met zijn keur aan interessante bezienswaardigheden. Dat de stad in de Tweede Wereldoorlog onder vuur heeft gelegen, doet daar niets aan af. Ja, grote delen van het centrum moesten na de oorlog opnieuw worden opgebouwd. En ja, het heeft de Duitsers moeite gekost om Keulen te maken tot de levendige stad van nu. Maar juist daarin ligt ook de charme. In de Altstadt, het oude centrum, heeft men zijn best gedaan om authentieke details te conserveren. Gebouwen zijn gerestaureerd, het straatbeeld is zorgvuldig in ere hersteld. Het autovrije centrum van Keulen oogt nu heel gezellig, met vele terrasjes, winkels en restaurants. Beroemd is de jaarlijkse kerstmarkt op de Alter Markt.

Ziet u de Rijn al meanderen?

De trots van de inwoners is de Dom, een van de highlights van Keulen. Deze gotische kathedraal heeft de oorlog overleefd. Delen ervan stammen nog uit de 13e eeuw. Enkele zeer oude glas-in-loodramen vallen speciaal op. Beklim de noordelijke toren en laat uw blik over Keulen dwalen, tot ver buiten de stadsgrenzen. Ten westen van de Dom meandert de Rijn. Daar is de Hohenzollernbrücke met zijn drie enorme ijzeren bogen de blikvanger. Deze spoorbrug brengt dagelijks heel wat treinverkeer, auto’s, fietsers en voetgangers naar de overkant van de rivier. U kunt er prima lopen, want er zijn mooi afgescheiden voetpaden. Een avondwandeling over de brug, als de lichtjes in de stad aan zijn, is een topervaring.

Vondsten uit de Romeinse tijd

Onder de bezienswaardigheden met een roemrijk verleden valt ook het stadhuis van Keulen, het Rathaus. De torens dateren uit de middeleeuwen. Onder het gebouw zijn historische vondsten gedaan uit de tijd van de Romeinse overheersing. Deze artefacten worden in het Rathaus tentoongesteld. Nog veel meer moois dat terugverwijst naar die periode vindt u in het Romeins-Germaans Museum. Het is ten zuiden van het station gesitueerd, aan de Rijn. Daar kunt u ook terecht voor het Ludwig Museum, dat vrolijk in het oog springt. En dat mag, want het is een museum voor moderne kunst. Interessant is, naast de modernen, de afdeling met historische foto’s.

Keulen

Nog meer geweldige bezienswaardigheden