Eetgewoonten

Het veelzijdige Portugese landschap heeft het land qua voedsel heel veel te bieden. Het is zonnig in Portugal, maar er valt ook voldoende regen en de combinatie van beiden zorgt voor een vruchtbare bodem. Mensen die buiten de stad wonen hebben vaak een stukje grond waar ze hun eigen groenten verbouwen en waar een paar kippen, een geit en een varken rondscharrelen. Vers, eenvoudig voedsel hoort bij de Portugese cultuur. Verder is Portugal vanwege de gunstige locatie van oudsher een kruispunt voor de handel. Het land heeft vele beroemde zeevaarders en ontdekkingsreizigers voortgebracht. Via de handel kwamen er vanuit het oosten specerijen en kruiden het land binnen en dit heeft de Portugese keuken duidelijk beïnvloed.

Ontbijt
Het ontbijt wordt door veel Lissabonezen overgeslagen. Een kop koffie gaat er echter altijd wel in. De Portugezen halen die meestal aan de bar van een van de vele koffiehuizen in de stad. Koffie drinken in Lissabon is een groot genot. De kwaliteit is hoog en de variëteit aan smaken eveneens. Wie toch wat wil eten neemt bij de koffie een croissantje of bestelt er torrada, geroosterd brood, bij.

Lunch
De lunch gebruikt men doorgaans tussen 13.00 en 15.00 uur. Er wordt dan uitgebreid gegeten, vaak een driegangenmenu. Men begint de maaltijd geregeld met een kom soep van fijn gesneden kool met brood en knoflookworst. Een traditionele Portugese maaltijd bestaat uit vlees of vis gecombineerd met rijst of aardappelen en vaak een salade. Elke regio heeft zijn eigen lokale specialiteiten. In het noorden van Portugal wordt vooral vlees gegeten en in de kustplaatsen, waarvan het land er nogal wat telt, meer vis. Zo ook in Lissabon. De nationale schotel is gedroogde, gezouten kabeljauw en men is dol op allerlei zeevruchten en kreeft.

Apperitief
Portugezen nemen rond 17.00 uur een aperitief, een "lanche" genoemd. Dit tussendoortje kan bestaan uit een toastje, pasteitje of brood en olijven. Natuurlijk drinken de Portugezen hier graag een glaasje Port of een van de andere lokale drankjes bij. Dit kan in Lissabon uitstekend op één van de vele terrasjes.

Diner
Restaurants gaan pas rond 19.00 uur open voor het diner. Ook deze maaltijd is erg uitgebreid en de meeste restaurants zijn dan ook open tot middernacht. Fooi geven is in Portugal niet verplicht, maar wel gebruikelijk. Houdt er rekening mee dat sommige restaurants in Lissabon op maandag, of zelfs op zondag gesloten zijn.