Bekijk alle hotels

Lokale specialiteiten

De Portugese keuken is vers en eerlijk, maar ook heel uitgebreid. Dit is uw kans om er eens goed voor te gaan zitten en deze heerlijke keuken van voor naar achter en van links naar rechts te leren kennen. Wij stelden dit lijstje voor u samen, zodat u een beetje weet waar u aan begint.

Açorda: soep met brood, olie, knoflook en koriander.

Açorda de mariscos: soep met brood, schaal- en schelpdieren.

Almondega: gehaktballetjes met brood, uien en peterselie. Meestal wordt er flink wat tomatensaus bij geserveerd.

Arroz de Marisco: rijst met verschillende soorten zeevruchten, tomaten, rode pepers en knoflook. Een specialiteit die in elke kustplaats te verkrijgen is.

Bacalhau: stokvis! Dit is gedroogde en gezouten kabeljauw, het nationale gerecht van de Portugezen.

Bifanas: broodjes met magere, malse reepjes gekruid en gegrild varkensvlees.

Bife à Café: biefstuk in een romige koffiesaus. Het wordt gekruid met zwarte peper en geserveerd met patat.

Bolo Rei: traditioneel Portugees gebak dat voornamelijk gegeten wordt tijdens religieuze feestdagen. Het is al sinds 1829 te koop bij de oudste banketbakkerij van Lissabon, Confeitaria Nacional.

Caldeirada de Peixe: stoofpot van vis-en schaaldieren, met diverse groenten.

Carne de Porco à Alentejana: varkensvlees met schaaldieren en paprika's, een Zuid-Portugese specialiteit.

Cataplana: eenpansgerecht met mosselen, ham, worst, ui, knoflook, paprika en peterselie in een chilisaus met witte wijn. Ook dit is een Zuid-Portugese specialiteit.

Chouriço: pittige worst op basis van paprika en varkensvlees. De Portugese variant van de Spaanse Chorizo, met Portugese kruiden. Het wordt veel gegeten op brood, maar er zijn ook bakkers die het vlees rechtstreeks verwerken in het deeg. Zo wordt Chouriçobrood gemaakt.

Cozido à Portuguesa: een stoofpot van rundvlees, varkensvlees en worst. Ook voegt men verschillende groenten toe, zoals kool, kikkererwten, wortelen, aardappelen en rijst. Men drinkt rode wijn bij dit gerecht.

Ensopada de Borrego: een pittig gerecht met stukjes gebakken mager lamsvlees met uienknoflooksaus. Soms wordt er appel aan toegevoegd. Het gerecht kan gegeten worden met rijst of brood.

Estofado de pollo: een vleesstoofpot van kippenpoten in rode pepersaus. Verder worden er groenten als ui, erwten, bonen, wortel, aardappel en knoflook toegevoegd. Het gerecht wordt gegeten met witte rijst.

Farinheira: een typisch Portugese worst op basis van meel. Wordt vaak gegeten bij Cozido à Portuguesa.

Farófias: portugees dessert van stijfgeklopt eiwit, gepocheerd in zoete melk en geserveerd met custardvla.

Leitão à Bairrada: speenvarken van de grill, geserveerd met een saus van zwarte peper en knoflook.

Melao com Presunto: dit is een populaire delicatesse in Portugal: meloen met ham. Het wordt gegeten als aperitiefhapje.

Morcela: gerookte worst van varkensbloed, mager vlees, vet en brood. Gekruid en dan gegrild, gebakken of in de
oven gebraden.

Moscatel Parfait: een soort pudding met wijn, het wordt gegeten als dessert.

Pastéis de Belém: roompasteitje dat warm wordt gegeten, bestrooid met kaneel en poedersuiker. Deze zoete lekkernij vindt zijn oorsprong in Belém, de bekende wijk in Lissabon.

Pastel de Nata: taartje van bladerdeeg, gevuld met vanilleroom en bestrooid met kaneel en poedersuiker.

Peixe espada: kousebandvis, een soort zwaardvis. Een specialiteit die te krijgen is in elke Portugese kustplaats.

Peixinhos da Horta: gefrituurde sperziebonen in deegbeslag. Vaak wordt het gerecht gegeten als onderdeel van een maaltijd, maar ook wel eens als snack.

Piri-piri: bekende pittige Portugese kruiden die zeevaarders vanuit Mozambique en Angola naar Portugal hebben gebracht.

Salgados bola de carne: sandwiches gemaakt van gezouten deeg en diverse vleeswaren. De broodjes worden in de oven gebakken.

Sardinha Assada: gegrilde sardientjes met Portugese kruiden. Ze worden gegeten tijdens het diner, of op het brood. Het is een specialiteit uit Lissabon.

Serra Dourada: halfzachte kaas, gemaakt van koemelk.

Bekijk alle hotels in Lissabon