Lokale drankjes

De Portugezen nemen rond de klok van vijven de tijd voor een aperitiefje. Bij het eten drinken ze graag wijn en verder is de Portugese koffie niet te versmaden. Hieronder een overzicht van de bekendste Portugese drankjes.

Wijn

Portugal heeft van het noorden tot het zuiden goede wijngronden en het land is dan ook een belangrijke wijnproducent. De wijnen van Porto en het eiland Madeira zijn het bekendst, maar ook de overige regionale wijnen hebben hun eigen unieke smaak. Portugal heeft twaalf bekende wijnstreken. De volgende drie wijnstreken zijn gelegen in de buurt van de hoofdstad Lissabon:

Colares

De rode wijn uit Colares matcht uitstekend met jacht- en vleesschotels. De witte wijn wordt gedronken bij vis, pasta's en pittige kaas.

Bucelas

De wijnen uit Bucelas hebben een vrij hoge zuurgraad en worden voornamelijk gedronken bij witte vis.

Setúbal

In Setúbal groeit de moscateldruif. De wijn die van deze druif gemaakt wordt heeft een bijzonder zachte smaak. Hij wordt gedronken als dessertwijn.

Port/Vinho do Porto

De wereldberoemde portwijn is een zoete sterke wijn uit Noord-Portugal. De naam Port verwijst naar de stad Oporto, het centrum van de porthandel. De wijn wordt al gemaakt sinds het jaar 1761. Port heeft een alcoholpercentage van 18 tot 22% en wordt onderworpen aan strenge productienormen. Er zijn talloze soorten en varianten die worden gerangschikt naar druivensoort, suikergehalte, alcoholpercentage, leeftijd en het soort hout waarvan de wijnvaten zijn gemaakt.

Sangria

Sangria is een bekende Portugees-Spaanse wijn. De basis bestaat uit rode wijn en deze is op smaak gebracht met vruchten. Meestal voegt men sinaasappel, citroen, appel, perzik of ananas toe, maar soms ook meloen, mango of grapefruit. De drank wordt nog zoeter gemaakt door er suiker, honing en vers vruchtensap aan toe te voegen.

Sterke dranken

Amêndoa Amarga

likeur op basis van suiker en amandelen. Amarguinha is een bekende variant.

Babaço

sterke, gedistilleerde likeur.

Ginjinha

een kersenlikeur.

Licor de Beirão

een zoete, aromatische likeur die uitsluitend in Portugal wordt gemaakt.

Poncha

een sterke drank op basis van honing en limoensap. Oorspronkelijk is Poncha afkomstig van het eiland Madeira.