Shoppen in Praag

Omdat Praag jarenlang onder een communistisch regime heeft geleefd, is de stad op het gebied van winkelen nog steeds zijn schade aan het inhalen. Als u door Praag wandelt, proeft u een heel andere sfeer dan in West-Europese steden als bijvoorbeeld Parijs, Londen en Wenen. Toch hoeft u zich op shopgebied echt niet te vervelen. De stad heeft meerdere gigantische warenhuizen, leuke shopping area's met kledingboetieks en verrassende originele winkels. Wie echt op z'n Tsjechisch wil winkelen, slaat de volgende zaakjes niet over:

Antiek en tweedehands
De spullen die u in Praagse antiekwinkels op de kop tikt, vindt u nergens anders. Koop hier bijvoorbeeld mooi porselein, glaswerk, kristal, versierd textiel of zilverwerk. Hoe verder van het centrum, hoe beter de prijzen. Naast antiekwinkeltjes vindt u in de stad ook vele bazars. Hier koopt u tweedehands rommeltjes. Het is even zoeken, maar wie dat leuk vindt struint er zo een paar uur rond en doet er waarschijnlijk minstens één bijzondere aankoop.

Glas en kristal
Misschien wat breekbaar om in de koffer mee naar huis te nemen, maar het glaswerk en kristal dat u in Tsjechië vindt is bekend tot over de landsgrenzen. Glas en kristal zijn mengvormen van zand en metaaloxides, die samengesmolten worden tot een gelei. Vervolgens kan dit goedje in vorm worden gebracht, met name door te blazen. De Tsjechische glasblazers zijn beroemd en zeer bedreven. In Praag is dit glaswerk ruimschoots te koop, in kleine winkeltjes maar ook in chique speciaalzaken.

Boekwinkels
Boekwinkels zijn goed vertegenwoordigd in Praag. Onder het communistische regime misten de mensen de vrijheid om te lezen wat zij wilden en dat hebben ze na 1989 ruimschoots ingehaald. Vandaar dat de grote belangstelling voor het geschreven woord nu in de Tsjechische cultuur verankerd is.

Openingstijden
De winkels in Praag openen 's morgens tussen 9.00 en 10.00 uur hun deuren en sluiten ze 's avonds weer ergens tussen 17.00 en 19.00 uur. Daar waar veel toeristen komen blijven de winkels meestal langer open en ook in warenhuizen kunt u vaak nog tot rond 21.00 uur terecht. (openingstijden onder voorbehoud van wijzigingen) U betaalt in Praag met de Tsjechische kroon. De koers wisselt, maar een kroon is ongeveer €0,04 eurocent waard (februari 2014). Als u 100 kroon moet betalen bent u dus ongeveer €3,60 kwijt.