Jardín del Turia

Wie door Valencia slentert, mag het Jardín del Turia, het Turiapark, niet links laten liggen. Dit meer dan negen kilometer lange park slingert zichzelf langs de oostelijke en noordelijke zijde van het oude centrum en is aangelegd in de voormalige bedding van de rivier de Turia. De rivier verbond de stad eeuwenlang met zee en dat had een heleboel voordelen, met name voor de handel. Totdat in 1957 een verschrikkelijke overstroming grote delen van de stad onder water zette, wat vele mensenlevens kostte. Daarna werd besloten de rivier kunstmatig te verleggen, naar de rand van Valencia, en van de droge bedding werd een park gemaakt.
Nu is dit Jardín del Turia een lustoord voor joggers, fietsers en rustzoekers. Sportievelingen slaan er een balletje op de tennisbaan of spelen een potje voetbal op een van de sportvelden. Ook gezinnen met kinderen komen er graag, want in het park staan een paar bijzondere, uitdagende speeltoestellen en er zijn verfrissende fonteinen. In de zomermaanden duikt er een circus op, of een kleine kermis, en worden er culturele evenementen georganiseerd. Wie behoefte heeft aan groen en verkoeling kan zich onder de bomen op het gras neervlijen, op een bankje gaan zitten, of de armen in het water van een van de vele fonteinen laten bungelen. Dat is dan ook wat de Valencianen graag doen, het park is een ontmoetingsplek en er heerst een levendig Spaans sfeertje.
Langs de randen van het park kunt u uitwijken naar belangrijke bezienswaardigheden, zoals de koninklijke tuinen, het Museo Provincial de Bellas Artes of het concertgebouw Palau de Musica. Helemaal in het zuiden loopt u zo het cultureel-wetenschappelijke complex Ciudad de las Artes y de las Ciencias in, een andere bezienswaardigheid hoog op het lijstje van de stedentripper.