Kathedraal La Seo

Net als iedere andere zichzelf respecterende zuidelijke stad, heeft ook Valencia zijn kathedraal: La Seu. Een meer officiële betiteling is Catedral de Santa María. Het godshuis is gewijd aan de Heilige Maagd, werd gebouwd tussen 1262 en 1356 en is een in het oog springende mix van romaans, barok en gotisch. De vele kunstwerken die er binnen te zien zijn, waaronder enkele hoogstandjes van de meester Francisco Goya, zijn het bekijken waard.
De belangrijkste schat is wel te vinden in het kerkelijk museum dat in de kathedraal huist, dat is namelijk de mysterieuze Heilige Graal. De Graal zou de stenen beker zijn waaruit Jezus gedronken heeft tijdens het laatste avondmaal. Al sinds de 15e eeuw wordt de Graal bewaard binnen de beschermende muren van La Seu. Dit kon niet voorkomen dat in 1785 iemand de kelk uit zijn handen in stukken liet vallen, maar hij werd zorgvuldig gerestaureerd. Is het dankzij de aanwezigheid van dit hoogvereerde voorwerp dat zwangere Valenciaanse vrouwen traditioneel negen rondjes door de kathedraal lopen om de geboorte van een gezonde baby af te smeken?
De klokkentoren Torre del Miguelete staat naast de kathedraal en is een van de highlights van Valencia. De klim naar de top is een pittige, van wel 207 treden. Maar doe het toch, als het even kan, want eenmaal bovengekomen begrijpt u wel dat een mooier uitzicht over Valencia waarschijnlijk niet te vinden is.