Mercado Central

Om aan het echte Valencia te proeven en ruiken, moet u de markt op. Niet zomaar een markt, maar de grootste overdekte markthal van Europa, Mercado Central in het hart van de stad. In meer dan vierhonderd marktstalletjes liggen over 8000 m2 de smakelijkste waren uitgestald. Van versgebakken brood tot decoratief tropisch fruit en bijzondere kruiden, van gigantische gerookte hammen tot de meest exquise zeevruchten. Alles ligt er fris, vers en netjes bij.
De ruim opgezette markthal is fraai opgetrokken in art-nouveaustijl, uit ijzer, glas, kristal en keramiek. De architecten Alejandro Soler March en Francisco Guardia Vial kregen aan het begin van de 20e eeuw de opdracht de hal te bouwen op de plek waar al sinds het ontstaan van de stad de kooplui hun waar op straat aanboden.
Zes dagen per week geopend, is het op Mercado Central altijd een drukte van belang. Zowel de nieuwsgierige toerist als de Valenciaan die op de kleintjes moet letten is hier te vinden, al struinend en onderhandelend tussen de kramen. Leuk weetje: Mercado Central was in 1996 de eerste markt ter wereld die producten via internet begon te verkopen. Ja, ook dit is verbazingwekkend Valencia!