Lokale drankjes

Lokale drankjes, ook in Wenen kunt u er naar op zoek. Wij hebben alvast een paar typisch Oostenrijkse drankjes voor u op een rijtje gezet.

Wijn
Oostenrijk kent een grote wijncultuur en mag zelfs tot de belangrijkste producenten van kwaliteitswijnen gerekend worden. De voornaamste wijnstreken zijn Wenen, Neder-Oostenrijk, Burgenland en Stiermarken. Bekende Oostenrijkse wijnen zijn de rode wijn Zweigelt en de witte Grüner Veltliner, Schilcher en Uhudler.

Bier
Oostenrijk heeft een rijke biertraditie en talloze brouwerijen. De meest voorkomende biermaten zijn een Pfiff (0,2 l), een Seidel (0,3 l) en een Krügerl (0,5 l). De bekendste biersoorten zijn:

Lager: in Oostenrijk wordt het Märzen genoemd.

Zwicklbier: ongefilterd bier.

Weißbier: witbier of tarwebier.

Bockbier: sterk bier, wordt vooral gedronken bij feestelijke gelegenheden.

Andere alcoholische dranken

Most: vergist sap van appels of peren.

Stroh: een sterk alcoholische drank, met de geur en smaak van vanille, eikenhout en een vleugje sinaasappel met amandelen. Het wordt ook gebruikt als ingrediënt voor cocktails, punch en Oostenrijkse cakes als Gugelhupf.

Inländer Rum: bruine rum met een alcoholpercentage van 60 tot 80%. Dit drankje wordt vooral gebruik in mixjes.

Schnaps: na het eten neemt men vaak Schnaps of Edelbrand, die van abrikozen, lijsterbessen, gentiaan en verschillende kruiden worden gemaakt.