Blauwe Moskee

De Blauwe Moskee dankt haar naam aan de blauwe Izniktegels die binnen zijn gebruikt tijdens de bouw in de 17e eeuw. De oorspronkelijke naam van de Blauwe Moskee is Sultan Ahmet Camii. Het was de moskee van Sultan Ahmet I.

Zes minaretten
De moskee staat in Turkije bekend als de Groene Moskee, nadat de meeste blauwe tegels na een brand door groene zijn vervangen. Ze werd gebouwd tussen 1609 en 1616 door de persoonlijke architect van de sultan. De moskee is moderner dan de Aya Sofia, maar de bouwwerken hebben ook veel gelijkenissen. De Blauwe Moskee beschikt over zes minaretten en de hoeveelheid minaretten stond vroeger symbool voor de rijkdom van de financierder.

Haren bedekken
Als er geen gebedsdienst is, is het toegestaan de moskee te bezoeken. Gepaste kleding is hierbij gewenst. Blote armen en benen zijn niet toegestaan en aan vrouwen wordt gevraagd hun haren te bedekken. Hiervoor zijn doekjes verkrijgbaar bij de ingang van de moskee. Wandel over de gigantische binnenplaats en bewonder de prachtig versierde koepel, bekijk de Izniktegels en voel de gewijde sfeer.

Adres: Sultanahmet Cami
Tel: 0212 5181319
Tram: Sultanahmet
Openingstijden: Dagelijks 9.00-18.00 uur
Prijzen: Gratis
(prijzen en openingstijden onder voorbehoud van wijzigingen)