Dolmabahçepaleis

Het Dolmabahçepaleis is een belangrijk gebouw voor de Turken. Sultans hadden in dit paleis hun hoofdvertrekken vanaf de 19e eeuw. Het Topkapipaleis voldeed niet meer aan de eisen van de moderne tijd, vonden zij.

Barokke inrichting
Het indrukwekkende bouwwerk werd halverwege de 19e eeuw gebouwd en is ontworpen door de architect Garabet Aylan en zijn zoon. De 285 kamers en 46 zalen zijn stuk voor stuk een toonbeeld van luxe en chique: het interieur doet wel wat denken aan de barokke inrichting van de Franse kastelen. Het paleis is beroemd om zijn grote hoeveelheid Hereke-tapijten, door de gelijknamige firma geweven.

Paleisklokken
Nog een reden waarom dit paleis een speciaal plekje in de harten van de Turken heeft, is dat de stichter van de Turkse Republiek, Atatürk, hier woonde en in 1938 overleed. Alle paleisklokken werden op het moment van zijn heengaan, om 9.05 uur, stilgezet als teken van eeuwig respect. U kunt de kamer waar Atatürk zijn laatste jaren sleet bezoeken, alsmede vele andere delen van het paleis, waaronder de haremvertrekken. Er worden dagelijks niet meer dan drieduizend bezoekers toegelaten.

Adres: Visnezade Mh. Dolmabahçe Sarayi - Besiktas
Tel: 0212 3272626
Metro: Taksim
Openingstijden: di, wo, vr-zo 9.00–16.00 uur. Maandag en donderdag gesloten.
Prijzen: TL40,-
(openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)