Hippodroom & Basilicacisterne

Het Hippodroom is een plein met een ovale vorm. Dit herinnert ons aan zijn vroegere functie: een paardenrenbaan. Hier raasden de drijvers met hun twee- en vierspannen keer op keer rond een aarden middenberm.

Keizer Constantijn
Istanbul was jarenlang de hoofdstad van het Romeinse rijk en heette toen Constantinopel. Toen keizer Constantijn, zo'n driehonderd jaar na Chr. hier zijn "Nieuwe Rome" bouwde, had hij het "Oude Rome" in gedachten. Zijn paleis werd gebouwd als dat op de heuvel Palatijn in Rome en het ontbrak er alleen nog aan een hippodroom. Daarom liet hij deze paardenrenbaan aanleggen.

Ondergronds waterreservoir
Van het stadion, dat ooit in het hart van Constantinopel lag, zijn bijna geen restanten meer over. Dit plein wordt momenteel vooral bezocht om zijn ondergrondse schat: tussen het Hippodroom en de Aya Sofia bevindt zich namelijk de toegang tot een groot ondergronds waterreservoir, Basilicacisterne. Het is gebouwd door keizer Justinianus in 532. Later voorzag het onder andere het Topkapipaleis en de omliggende gebouwen en parken van water.

Toeristische attractie
Het dak wordt gedragen door meer dan driehonderd zuilen en u kunt er lopen over de paden die zijn aangelegd boven het water. Door de combinatie van verlichting, muziek en de historische omgeving hangt er een heel bijzondere sfeer. Basilicacisterne is een van de meest opmerkelijke toeristische attracties van Istanbul en zeker een bezoek waard. Een onvergetelijke ervaring!

Adres: Yerebatan Cisterne
Tel: 0212 5221259
Tram: Sultanahmet
Openingstijden: Dagelijks 9.00-19.00 uur
Prijzen: TL 10,-
(Openingstijden en prijzen onder voorbehoud van wijzigingen)