Topkapipaleis

Het Topkapipaleis is een van de meest bezochte bezienswaardigheden. Jaarlijks komen velen toeristen een kijkje nemen in het paleis van de sultans en de vertrekken van de haremvrouwen.

Eerste heuvel
Het voormalige Constantinopel is op zeven heuvels gebouwd. Op de eerste heuvel ligt het Topkapipaleis. De bouw van het paleis is begonnen in 1459 en in 1465 betrok de sultan met zijn hof het nieuwe complex. Vierhonderd jaar bleef Topkapi het onderkomen van de sultans en hun harems. Nadien verbleven zij in het Dolmabahçe Paleis.

Ommuurd
Het hele complex van Topkapi bestond uit vier hoven en was geheel ommuurd. De losse paviljoens zijn bescheiden van omvang en leken in het verleden eerder op een tentenkamp van de nomaden. Tuinen en parken namen veel ruimte in. Het paleis had verschillende functies naast die van privé-residentie. Zo was het regeringscentrum en opleidingsinstituut voor bestuursambtenaren.

Troonopvolging
Interessant zijn de legendes rondom de gewoonten en gebruiken aan het hof. Zo vertelt de geschiedenis bijvoorbeeld over de enorme invloed van de moeder van de sultan op de gang van zaken. Ook was het bij wijze van spreken aan de orde van de dag dat broers en neven elkaar van het leven probeerden te beroven om zo de strijd over de troonopvolging bij voorbaat te beslissen.

Macht en rijkdom
Bewonder in het Topkapipaleis de stille getuigen van de macht en rijkdom van de voormalige sultans, zoals diamanten, rijk versierde kostuums, borduursels, chique vaatwerk, wapens en zilver. Vergaap u aan oude miniaturen en manuscripten, sluit u aan bij een rondleiding door de vertrekken van de harems (van tevoren boeken) en bezoek de schaduwrijke binnenplaatsen.

Adres: Sogukçesme Sokak
Tel: 0212 5120480
Tram: Sultanahmet
Openingstijden: ma, wo-zo 9.00-17.00 uur
Prijzen: TL 20,- Harem: TL 15,-
(prijzen en openingstijden onder voorbehoud van wijzigingen)