De bijzondere bezienswaardigheden van Istanbul.

Uniek en divers, modern en oud. Dat kenmerkt de vele bezienswaardigheden van Istanbul. Ontdek deze fantastische stad het haar rijke Byzantijnse en Ottomaanse verleden.

Bezoek, bekijk en ervaar de highlights

Op ontdekkingstocht langs de bezienswaardigheden in Istanbul ziet u dat de stad zowel hypermodern is als antiek, zowel vooruitstrevend als verzadigd van geschiedenis. U vindt er bombastische paleizen waarin sultans met hun harems woonden. Moskeeën staan met rijke koepels van mozaïek te glanzen in de zon. Maar het oosterse Istanbul was ook lange tijd een bolwerk van het christendom. U loopt er prachtige kerken binnen, waarvan de oeroude Hagia Sophia uit de zesde eeuw wel de meest indrukwekkende is.

Istanbul vraagt om een open mind, want in een stad die half in Europa en half in Azië ligt zijn de verschillen groot. Steek de rivier Bosporus over van het ene continent naar het andere en geniet op beide oevers van de mooiste bezienswaardigheden in Istanbul.

Istanbul

Bezienswaardigheden

Archeologisch Museum

Over het Archeologisch Museum raakt u naderhand niet uitgepraat. Istanbul geeft er enkele van zijn oudste geheimen prijs. Wat een geluk dat zoveel bijzonder artefacten opgegraven en bewaard zijn gebleven, om zo de geschiedenis stap voor stap te kunnen reconstrueren. Een waardevol uitstapje.

Lees meer

Atatürk Museum

In het Atatürk Museum voelt u de eerbied en het respect waarmee deze stichter van een vrij Turkije nog steeds wordt bezien. Istanbul was jarenlang de woonplaats van Atatürk. Sterker nog: u staat in het huis waar hij leefde, samen met zijn moeder en zus. Dit museum vertelt u het ware verhaal.

Lees meer
No text

Aya Sofia

De Aya Sophia houdt het al eeuwenlang vol, haar rol van majesteit onder de bouwwerken. Begonnen als kerk, ingestort en heropgebouwd, nam de Aya Sophia in de 15e eeuw de gedaante van moskee aan. Wie er rondloopt voelt hoe het bouwwerk zwoegt onder de last van verschillende bouwstijlen én onder de geschiedenis...

Lees meer

Beylerbeyipaleis

Een blik op de rijkdommen van het Beylerbeyipaleis is een beloning voor diegene die besluit ook Aziatisch Istanbul te verkennen. Het Beylerbeyipaleis biedt een magnifiek zicht op de Bosporus, en op Europees Istanbul aan de overkant. Ook hier liggen weer bergen geschiedenis.

Lees meer
No text

Blauwe Moskee

De Blauwe Moskee is het toevluchtsoord van vele gelovigen. Vijf keer per dag richten moslims zich naar het oosten om te bidden in de gebedsruimte van de Blauwe Moskee. Daaraan voorafgaand volgen zij een ritueel van wassingen en zuiveringen. U kunt, buiten de diensten om, de moskee bezoeken.

Lees meer

Çiçek Pasaji

Proef de Turkse hapjes en de Turkse sfeer onder het dak van de "Bloemenpassage" Çiçek Pasaji. Dit complex heeft door de eeuwen heen al dienst gedaan als bloemenveiling, winkelpassage en appartementencomplex maar trekt nu vooral de buitenlandse bezoeker aan. Smul hier van Turkse delicatessen.

Lees meer

De Tophanefontein

De Tophanefontein is een staaltje Turkse barok van de hoogste plank. Stel u voor hoe vroeger de vele reliëfs van bloemmotieven ook nog eens kleurig beschilderd waren. De Tophanefontein bestaat, zoals alle Turkse fonteinen uit het Ottomaanse tijdperk, uit een paviljoentje met kranen aan vier zijden.

Lees meer

Dolmabahçepaleis

In het Dolmabahçepaleis kunt u zien hoe de laatste generaties sultans hun dagen doorbrachten. In pracht en praal, welteverstaan. Het Dolmabahçepaleis is een toonbeeld van luxe en rijkdom en verbeeldt eigenlijk de zwanenzang van een stervend Turks sultanaat. In 1923 werd Turkije een republiek.

Lees meer

Fontein van Ahmet lll

De Fontein van Ahmet lll was eeuwenlang een plek waar mensen samen kwamen om water te halen en bij te kletsen. Stel u de kleurrijke menigtes voor die hier op het plein samendromden met hun potten en kruiken. De Fontein van Ahmet lll was vast getuige van vele roddels en grappen.

Lees meer

Galata

Galata, de wijk op de noordelijke oever van de Gouden Hoorn, wordt wel het centrum van Istanbul genoemd. Van oudsher trekken er al veel Europeanen naar Galata. Bereis de wijk over de Galatabrug en maak van de gelegenheid gebruik om de klim te maken naar de top van de Galatatoren.

Lees meer
No text

Grote Bazaar

De Grote Bazaar is een toeristische trekpleister maar ook de Turken komen er graag. Istanbul heeft wereldbekendheid, onder andere door zijn Grote Bazaar. Verdwaal in het doolhof van steegjes, verbaas u over al die vrolijke kleuren en geniet van de levendige sfeer. Een toplocatie om cadeautjes te kopen.

Lees meer

Gülhanepark

Even de benen strekken of juist uitrusten op een bankje? Doe dat in het Gülhanepark. Wees u ervan bewust dat u loopt in de tuinen waar eens de grote sultans en hun hovelingen van de buitenlucht kwamen genieten. In het Gülhanepark kunt u aanschuiven op het terras van een gezellige theetuin.

Lees meer

Hamam, het Turkse badhuis

In de hamam komen de vermoeide spieren van de toerist tot rust en kan hij op zijn gemak alle indrukken verwerken. U doet uzelf echt geen groter plezier dan uw pauzemomentje te pakken in een hamam. Neem een geurig Turks stoombad en laat u onder handen nemen door een kundige en toegewijde masseur.

Lees meer

Hippodroom & Basilicacisterne

Basilicacisterne, het grote ondergrondse waterreservoir, bezoekt u bij voorkeur op een warme dag. Het is namelijk lekker koel in de gewelven van deze Basilicacisterne. Eeuwenlang hebben mensen al profijt van de ondergrondse waterbronnen. Eenmaal weer boven kunt u een rondje lopen over het hippodroom.

Lees meer

Istanbul Museum of Modern Art

Istanbul Modern, het museum voor moderne kunst, verrast en zet op het verkeerde been. In een fraai kader aan de Bosporus kunt u kennismaken met de scherpe blik van Turkse kunstenaars. Neem de tijd voor uw bezoek en sluit af met een smakelijke schotel in het museumrestaurant.

Lees meer

Istanbul Toy museum

Het Istanbul Toy Museum is een opsteker voor de jonge bezoekers. Hier zien ze eens heel ander speelgoed dan dat wat ze thuis gewend zijn. Het Istanbul Toy Museum laat zien, legt uit en maakt nieuwsgierig. Wie wat meer wil weten over leeftijdgenootjes uit de hele wereld, gaat hier een kijkje nemen.

Lees meer

Kalligrafie Museum

Het Kalligrafie Museum laat zien dat men in staat is met letters schitterende beelden te scheppen. Kalligrafie is een kunstvorm die in de islamitische wereld veelvuldig wordt ingezet, zoals bij het decoreren van moskeeën. In het Kalligrafie Museum zijn de voorbeelden legio.

Lees meer

Karikatür ve Mizah Müzesi

Het Karikatür ve Mizah Müzesi voert u binnen in de wereld van de Turkse satire. Hier bekijkt u scherpe spotprenten en lachwekkende karikaturen. In het land wonen duidelijk veel vrijdenkende critici en deze mannen en vrouwen vinden in het Karikatür ve Mizah Müzesi een podium.

Lees meer

Legermuseum

Het legermuseum in Istanbul is om te smullen voor de liefhebber en ook de moeite waard als u gewoon van mooie spullen houdt. Wapentuig en gevechtskleding werd tijdens de Ottomaanse periode rijk versierd. Het Legermuseum is behoorlijk uit de kluiten gewassen dus neem uw tijd of doe een gedeelte.

Lees meer

Leven in de harem

Harem, het woord roept besmuikt gegniffel op in menig gezelschap. Wat gebeurde er eigenlijk precies in zo'n harem? Wist u bijvoorbeeld, dat geen enkele man er ongevraagd binnen mocht komen? In het Topkapipaleis wordt u rondgeleid door de haremvertrekken en krijgt u antwoord op al uw vragen.

Lees meer

Maagdentoren

Laat u door de nevelen naar de geheimzinnige Maagdentoren varen en voel een huivering langs uw blote huid trekken...of kiest u juist liever een zonnige dag voor dit boottochtje naar het eiland in de Bosporus? Vanaf de Maagdentoren heeft u dan in ieder geval een mooi zicht op de kustlijn.

Lees meer

Museum voor Turkse en Islamitische Kunst

Het Museum voor Turkse en Islamitische Kunst mag u eigenlijk niet overslaan tijdens uw stedentrip naar Istanbul. Maak tijd om u te laten meenemen naar vroeger en verwonder u over de rijkdom van de Turkse cultuur en geschiedenis. Een aanrader voor wie naar huis wil met een hoofd vol verhalen.

Lees meer

Rüstum Pasamoskee

Op een paar passen van de Galatabrug, in de wijk Eminönü, moet u op zoek naar de bijzonder mooie Rüstum Pasamoskee. U heeft een pareltje onder de godshuizen gevonden. De Rüstum Pasamoskee zorgt niet voor niets voor ah's en oh's bij menig bezoeker. In het gebouw is een Koranschool gevestigd.

Lees meer

Süleymaniyemoskee

Moskeeën zijn, behalve gebedsplaatsen, vaak ook centra van liefdadigheid. Een goed voorbeeld is de Süleymaniyemoskee. Op het complex rond "zijn" moskee liet sultan Süleyman scholen bouwen en zorgde hij voor eten en onderdak voor reizigers en armen. De Süleymaniyemoskee ligt midden in de stad.

Lees meer
No text

Taksimplein

Het Taksimplein bepaalt meer dan ooit de ziel van het moderne Turkije. Het volk is onrustig en trekt keer op keer met spandoeken naar het Taksimplein. Als u in Istanbul bent moet u even stilstaan op deze legendarische plek. In de buurt kunt u verder fijn winkelen en uit eten.

Lees meer

The Istanbul Museum for the History of Science and Technology in Islam

Het Istanbul Museum for the History of Science and Technology in Islam toont u zijn eigen kijk op de geschiedenis van wetenschap en techniek. Wie geïnteresseerd is in deze materie kan kennismaken met een aantal verfrissende ideeën. Duik in het verleden en laat u inspireren.

Lees meer
No text

Topkapipaleis

Het Topkapipaleis is eigenlijk één grote schatkamer. Bovendien is de geschiedenis van machtige rijkdom en strijd nog voelbaar in de gangen en zalen van het Topkapipaleis. Fantaseer er op los bij de schatten van zilver en juwelen en ruik nog een zweem van het parfum van de haremdames.

Lees meer

Yali

Yali's maken deel uit van het traditionele Istanbul. Deze houten villa's op de oevers van de Bosporus ziet u normaal gesproken zeker over het hoofd. Dat is ook de bedoeling want hun bewoners zijn van oudsher gesteld op hun privacy. Er is maar één manier om ze te spotten...

Lees meer

Yildizpaleis

Yildiz, met zijn weelderige paleispaviljoens en exotische tuinen, is een paradijselijk plekje. De stad even zat? Neem dan de bus naar het Yildizpaleis. In het park mijmert u over wat u nog gaat doen en schrijft u rustig uw kaartjes voor het thuisfront. Bezoek het paleis en laat u verwonderen.

Lees meer